Русија

„РУСИЈА ЋЕ СЕ РАСПАСТИ“ Шокантна изјава бившег министра

Бивши министар спољних послова Чешке, Карел Шварценберг, очекује, као последицу рата у Украјини, распад Русије.

– Процес деколонизације ће се наставити у Руској федерацији. Русија ће се распасти. Већи делови ће се, чим буду могли, осамосталити – прогнозира Шварценберг за дневник „Пресе“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Он је Русију, с тим у вези, упоредио са Немачком која је, каже, „излечена од империјализма након пораза у Другом светском рату“.

Према његовим речима Русија се од 15. века стално ширила и за генерацију председника Владимира Путина је распад Совјетског Савеза био „највећа катастрофа 20. века“, коју жели исправити.

– Трагедија Русије је што не познаје своје границе. Свака империјална сила мора претрпети велики пораз пре него што се врати нормалном размишљању – истиче Шварценберг.

Казао је да је у прошлости увек постојала идеја да се мале нације морају жртвовати за велике, како 1938. у Минхену, тако и 1945. на Јалти, али, додаје, да је такво размишљање увек водило у катастрофе.

Шварценберг је рекао да може замислити Украјину као чланицу ЕУ, али не верује у чланство те земље у НАТО.

Исто тако каже да може замислити понављање сценарија после 1945. када је Немачка релативно брзо интегрисана у Запад, те би сада Запад могао требати поражену Русију као савезника против Кине.

Украјинског председника Володимира Зеленског он је упоредио са ранијим америчким председником Роналдом Реганом.

– Два председника која су променила историју су почела као глумци и одлично се показали тек у улози политичара – Реган и Зеленски – указао је он.

 

 

 

 

 

 

Извор: Танјуг