Русија

РУСИЈА ИМА НАПРЕДНО ОРУЖЈЕ: Нема одбране која може да је заустави

„Најновија руска интерконтинентална балистичка ракета (ИЦБМ), РС-28 Сармат, може да пробије било који постојећи или будући противракетни систем“.

То је навео командант Стратешких ракетних снага (СМФ) земље.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Ракетни систем Сармат има широк спектар могућности за распоређивање различитих типова борбеног терета и заснован је на принципима који гарантују продор било ког система против балистичких ракета (АБМ), како сада тако и у будућности“, рекао је генерал Сергеј Каракајев. у интервјуу за Краснаја звезда, званични лист руске војске.

Тешка ИЦБМ на течно гориво имала је своје прво успешно пробно лансирање у априлу. Намењен је да замени старе ракете Р-36М2 Воевода као окосницу компоненте руског нуклеарног одвраћања базиране на силосу, којом управља СМФ.

Сармат „је по многим карактеристикама супериорнији од Воеводе. Његова кратка фаза појачања омогућава раније одвајање бојевих глава и знатно отежава откривање лансирне ракете за накнадно пресретање“, објаснио је Каракаев.

Домет Сармата

У међувремену, његове енергетске могућности омогућавају примену ширег спектра оружја и противмера, према генералу. Овај напредак „поништава“ способности садашњих и будућих пресретача, оценио је он.

Верује се да Сармат може да носи до 10 тешких бојевих глава са могућношћу вишеструког поновног уласка. Такође је наводно компатибилан са хиперсоничном једрилицом Авангард, врстом бојеве главе која може да се приближи циљевима у атмосфери великом брзином, задржавајући способност маневрисања да избегне АБМ системе. Руска војска је саопштила да домет Сармата омогућава да се испаљује из Русије на циљеве у САД преко Јужног пола, у потпуности избегавајући америчку АБМ локацију на Аљасци.

Министарство одбране је у августу потписало уговор са ракетним центром Макеев за производњу неоткривеног броја оружаних система Сармат.

Извор: Новости