Свет

РУСИЈА ПРОМЕНИЛА ТАКТИКУ: Џабе троше ракете

Москва — Оружане снаге Русије промениле су тактику извођења ракетних напада на инфраструктуру Украјине и њену противваздухопловну одбрану.

То је саопштио војни аналитичар Јуриј Кнутов у интервјуу за портал „МК“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Раније смо користили само ракете ‘калибар’, затим смо укључили још дронове камиказе типа ‘герањ’, а сада користимо беспилотне летелице које иду испред главног дела ракете и одвлаче на себе систем ПВО, приморавајући противника да троши ракете на изузетно јефтине и бескорисне дронове“, објашњава Кнутов.

Како додаје, управо комплексност и промена састава средстава за напад омогућавају извођење максимално ефикасних напада на украјинску инфраструктуру. Као резултат тога, применом нове тактике уништене су четири дивизије ПВО Оружаних снага Украјине, наводи аналитичар.

Поред дронова, који преусмеравају ПВО, део ударне групе су и ракете Х-31П и Х-58 којима се гађају радари украјинских противракетних система С-300 и ‘бук’. У случају „бука“, систем се потпуно уништава, а С-300 остаје без радара, што га потпуно онеспособљава.

Кнутов је такође истакао да руске ракете погађају мете ефикасно и са великом прецизношћу.

Министарство одбране Русије саопштило је да су 29. децембра изведени масовни ваздушни напади високо прецизним оружјем дугог домета ваздушног и морског базирања на систем војне команде и енергетске објекте Украјине који су обезбеђивали рад предузећа војно-индустријског комплекса Украјине. Циљ напада је постигнут, сви предвиђени објекти су погођени.

Извор: sputnikportal.rs