Свет

РУСИЈА УСВАЈА АМЕРИЧКУ СТРАТЕГИЈУ

Путин је претпоставио да би руске власти могле да усвоје америчке принципе у осигуравању сопствене безбедности.

Председник Русије Владимир Путин изјавио је да би Москва могла да размотри могућност увођења америчког принципа осигурања сопствене безбедности, између осталог и тактику разоружавајућег и превентивног напада.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Прво, САД имају теорију превентивног напада. Друго, они разрађују систем разоружавајућег удара. Шта је то? То је напад савременим високо технолошким средствима који треба да се изведе на командна места, лишавајући противника тих командних система – рекао је Путин.

Он је претпоставио да би руске власти могле да усвоје америчке принципе у осигуравању сопствене безбедности.

– Ако већ говоримо о том разоружавајућем нападу, можда би требало да размислимо о усвајању принципа наших америчких партнера, њихових идеја за осигуравање безбедности? Само размишљамо о томе – прецизирао је руски лидер.

Истовремено је подсетио да САД не искључују могућност превентивног напада на условног противника, с обзиром на то да је та стратегија уврштена у оснивачка документа Вашингтона. За разлику од америчке, руска доктрина предвиђа само узвратни напад, односно одговор на напад ракета друге нуклеарне силе, прецизирао је Путин.

– Међутим, уколико потенцијални противник верује да је могуће да користи теорију превентивног напада, а ми не, то нас ипак наводи да размислимо о претњама које нам стварају такве идеје у сфери одбране других земаља – закључио је председник Русије.

 

 

 

 

 

 

Извор: sd.rs