Свет

Шок! Путинова реакција на признање Меркелове

Кина треба да размотри како је руски председник реаговао на признање Ангеле Меркел пишу аутори кинеског издања Guancha.

Кинески стручњаци су подсетили да је пре извесног времена, бивша немачка канцеларка Ангела Меркел, дала сензационално признање: Европске земље су превариле Русију. Политичарка је рекла да су споразуми из Минска из 2014. године потписани са једним циљем – да се Украјини да времена да обучи војску.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Тада би, пре осам година, Русија лако победила кијевски режим, а западне земље нису имале могућност да Украјини пруже такву материјалну, војну и информациону подршку као данас. Стога је закључивање споразума из Минска представљало стратешки потез како би се Оружане снаге Украјине припремиле за сукоб са Оружаним снагама Русије, а Кијев и Европа неће испоштовати мировне споразуме.

„Ово је Западу дало времена да манипулише Украјином и збуни Русију споразумима, али иза овог покрића Запад је тајно обучавао украјинску војску и снабдевао је оружјем и опремом“, наводе кинески аналитичари.

По њиховом мишљењу, реакција председника Русије на ово признање Меркелове је крајње резигнирана. Владимир Путин је истакао да после оваквих изјава постаје нејасно како преговарати са западним земљама. Ипак, Путин је приметио да ће ипак бити потребно преговарати, али став представника Запада тера да се размисли о томе са ким треба да има посла.

Кинези сматрају да је Путин веома достојно реаговао на провокативну исповест бивше немачке канцеларке, посебно ако се има у виду да је између њега и Меркелове било чак и привида пријатељства, ако не пријатељства, онда пријатељских односа. Према аналитичарима Guancha, Путин је веровао да је Немачка поуздан партнер Русији и био је непријатно изненађен оним што је Меркелова признала.

„Меркелова је лагала Путина, а што се тиче његове реакције, па у ствари, Путинов одговор нас тера да схватимо истину“, рекли су представници НР Кине.

Аутори Guancha сматрају да Кина треба да извуче закључке из онога што је рекла бивша немачка канцеларка и из Путинове реакције. Пекинг треба да схвати да се споразуми потписани са Западом не могу схватити озбиљно, јер у сваком тренутку Европљани и Американци могу да их прекрше.

У многим случајевима, они у почетку немају намеру да изврше оно што су потписали на папиру. Запад верује да је у праву онај ко је јачи и зато Кина треба да буде опрезна и спремна да „оштри” оружје, јер рат може да се деси сваког тренутка.

„Ако су западне земље превариле Русију, лагаће и нас. Ко може да гарантује да Запад, показујући нам пријатељски став, у исто време више не спрема покушај да нам намешта? – питају аналитичари из Кине.

Напоменули су да је Меркелова имала добар лични однос са Путином, а то је није спречило да га лаже, тако да ништа неће спречити Запад да превари и Кину. Лукавство САД и Европске уније већ је многима јасно, а Путинова реакција је још једном потврдила њихову непоузданост.

„Путинов одговор на речи Меркелове био је лекција за нас: Никада не верујте Западу и увек будите спремни за борбу“, закључили су кинески аналитичари.

 

 

 

 

 

 

Извор: Webtribune.rs