Србија

СПРЕМАЈУ ЗАМЕНУ ЗА КУРТИЈА? У оптицају само једно ИМЕ!

Лидер Алијансе за ново Косово залаже се за економско, а не политичко решење за Косово, што је и било у фокусу САД током ранијих преговора

Косовски премијер Аљбин Курти, који има све мању подршку и у Приштини, али и у западним центрима моћи, могао би у скоријем периоду да буде скинут с те функције. Како се већ шушка у дипломатским круговима, за њега је већ и пронађена замена, а највеће шансе да га наследи, према незваничним информацијама, има донедавни министар спољних послова Беџет Пацоли.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Наиме, рекло би се да и САД и ЕУ имају све мање живаца за Куртија, који и јавно добија пацке због потеза које вуче и којима све дубље дестабилизује ситуацију на КиМ и онемогућава наставак дијалога с Београдом. Истовремено, као најизвеснија опција за његову замену истакао се Пацоли, који се као некадашњих шеф дипломатије показао као сарадљивији, а нису тајна ни његови добри односи са америчким званичницима. Иако се као потенцијални Куртијев наследник помиње и бивши приштински премијер Авдулах Хоти, упућени тврде да Пацоли, председник Алијансе за ново Косово, ипак има веће шансе.

Пацолију је, макар према новијим изјавама, економска сарадња приоритет, а таква политика је у складу са оним што је америчка администрација стављала у први план када је реч о односима Београда и Приштине.

Пацоли, наиме, сматра да решење кризе на северу КиМ лежи у стварању економског благостања за све.

Он је на Твитеру написао да су државни секретар САД Ентони Блинкен, као и амерички амбасадор на Косову Џефри Ховенијер права адреса.

– Решење кризе на северу Косова требало би да буде стварање економског благостања за све. Блинкен и Ховенијер су права адреса. Створити слободну економску прекограничну зону. Ту је Ахилова пета! Моја визија се фокусира на економска, а не политичка решења – написао је Пацоли.

Коментаришући могућност замене Куртија Пацолијем, спољнополитички коментатор Бошко Јакшић подсећа како је тзв. косовски премијер био лако смењен марта 2020, када се опирао послушности.

– Чињеница је да сада, пре свега САД, постају све незадовољније Куртијевим максималистичким захтевима и неспремности на компромис, одбијањем да спроведе одлуку о формирању ЗСО… А Куртуијева политичка судбина зависи само од њега, односно, ако буде овако наставио, заиста нема политичку будућност јер и ЕУ и САД хоће да се косовски проблем што пре заврши. То значи да они притискају на обе стране и Курти више није у позицији да га ти притисци заобилазе – каже Јакшић.

Указује и да би, ко год дошао на Куртијево место, поучен његовим примером, био више него послушан.

– Једноставно је у питању улога коју Пацоли или неко трећи само треба да одигра – констатовао је Јакшић.

 

Извор: Srbija Danas