Србија

СРБИЈУ КОСИ НАЈГАДНИЈИ ВИРУС! Домови здравља пуни, ево како се лечи

Pixabay.com

У домовима здравља је ових дана све више оних који долазе са боловима у стомаку и симптомима стомачног вируса. Шта је узрок?

Мучнина, повраћање, дијареја, само су неки од симптома који су карактеристични за стомачни вирус који тренутно хара и на који се људи масовно жале последњих дана.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Наиме, према речима лекара, углавном се шири међу децом, лако се преноси, а затим долази и до родитеља и осталих укућана. Траје од три до пет дана, али може и који дан дуже.

У емисији 150 минута докторка Славица Марис објаснила је како се адекватно заштитити.

„Јако доста људи се жали на стомачне вирусе, а међу оболелима има пуно и деце“, започела је др Марис, а затим додала да су такође присутне и стрептококне инфекције, међу којима је и шарлах, а углавном су то респираторне инфекције које се јављају са падом темепература.

„Када је у питању стомачни вирус, јавља се мучнина, повраћање које је више и чешће изражено у првој фази болести, а тек касније се јавља дијареја“, објаснила је докторка и подсетила колико је важно да водимо рачуна о хигијени руку пре јела и након употребе тоалета, јер се управо ове инфекције преносе феко-оралним путем, одн. прљавим рукама путем контаминиране столице.

Многи су симптоме попут мучнине, повраћања и малаксалости повезали са наглим осцилацијама времена.

Сада имамо наглу промену времена, од пре два дана нагло је захладило, те су људи подложнији вирусу. Стомачни вирус углавном се јавља код деце, најчешће предшколског узраста, као и школског, те је сада педијатрија пуна деце. Имају дијареју, температуру .

Уколико су симптоми благи, препоручује се рехидратација код куће, узимање чајеве без шећера, лаганија храна као што су пиринач и супа.

Намирнице које је потребно избегавати
Код тровања храном могу бити од помоћи и рецепти из кућне апотеке. Битно је допустити стомаку да се смири, избегавати зачињену храну, уносити довољне количине воде, биљних чајева. Савет је да се избегавају заслађени сокови и слаткиши који могу довести до додатне дијареје. Стручњаци наводе да је потребно конзумирати храну која се лако вари, тост, крекере, пиринач, кувани кромпир. Избегавајте млечне производе, кофеин, алкохол, шећер, масну и зачињену храну.

Хидратација је посебно важна
Пажљиво бирајте лекове које је могуће купити без лекарског рецепета, јер неки од тих медикамената могу погоршати стање. Гастроентеритис обично пролази у року од неколико дана и без лекова. Стручњаци наглашавају да је хидратација од виталног значаја за брз опоравак и превенцију компликација.

Када је потребно потражити лекарску помоћ?
Стање углавном лако прође без неких већих последица, ипак, ако приметимо симптоме као што су: крвава столица, упорно повраћање, вртоглавицу, јаку температуру, праћену изразитим боловима у стомаку. У случају ових симптома потребно је затражити лекарску помоћ.

 

Извор: Srbija Danas