Србија

ШТА ОВО ЗНАЧИ ЗА СРБИЈУ? Додатна сигурност као и лакши пролазак кроз КРИЗУ!

Званична потврда Одбора извршних директора Међународног монетарног фонда (ММФ) о одобравању раније договореног стенд бај аранжмана Србији је одлична вест за нас и представља континуитет сарадње наше земље са овом важном међународном институцијом, навео је данас потпредседник Владе Србије и министар финансија Синиша Мали.

„Оваква одлука борда је била очекивана након двонедељних разговора са стручњацима ММФ-а у Београду током којих су се уверили у стање српских јавних финансија и нашу решеност да реформе приведемо крају“, оценио је Мали одлуку која је стигла из Вашингтона.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Он је истакао да цени опредељеност ММФ-а да буде подршка Србији током актуелне кризе, подршка у очувању до сада постигнутих резултата и подстрек да што безболније прођемо кроз овај, како је рекао, турбулентан период.

Мали је подсетио да је током Мисије ММФ-а у октобру договорено да се актуелни Инструмент за координацију политике замени двогодишњим стенд бај аранжман укупне вредности око 2,4 милијарде евра од чега ће део средстава бити усмерен за ублажавање последица кризе, а део ће служити као мера предострожности, у случају даљих економских поремећаја.

„То је подршка договореном економском програму и за нас значи очување стабилности и додатну сигурност“, оценио је Мали.

Он је истакао да је нови аранжман и сигурност да Србија неће стати са структурним реформама, с фокусом на већа улагања у сектор енергетике који је и један од генератора светских економских нестабилности.

„У претходне три године смо са више од девет милијарди евра помогли привреду и грађане. Желимо да наставимо да будемо стуб ослонца привредној активности али и очувању животног стандарда грађана. Другачији је наратив у ком се боримо са новом кризом и то је добро и даје наду да ћемо лакше пребродити изазове који нас чекају“, објаснио је Мали.

Подсетимо, почетком новембра, по окончању посете Србији ММФ је оценио да је Србија постигла извандредне резултате за време трајања ковид кризе али да се на њу надовезала нова криза изазвана енергетском нестабилношћу те да је зато важан нови аранжман.

Делегација ММФ-а са Јаном Кесом Мартејном на челу оценила је тада да се Србија, након снажног опоравка од пандемије, суочила са спољним утицајима али да је упркос томе одржала стабилност финансијског сектора уз благо успоравање раста и инфлацију, уз очекивано смањење у следећој години.

Делегација ММФ-а посебно је похвалила напоре који су уложени да се ефекти повећаних трошкова живота што мање одразе на грађане.

ММФ је истакао и да је од велике важности чињеница да фискална консолидација подржава монетарну политику земље, да је српска економија спремна за ризике, укључујући и адекватан ниво девизних резерви, политику управљања јавним дугом и добро капитализован банкарски сектор те да ће нови аранжман бити још једна додатна „брана“ од спољних негативних утицаја.

 

Извор: Блиц