Русија

Стигло упозорење! ПОКУШАЈ АТЕНТАТА НА ПУТИНА ЗНАЧИО БИ САМО ЈЕДНО

Покушај атентата на руског председника означио би почетак нуклеарног рата између САД и Русије, две највеће нуклеарне силе, упозорава руски политиколог Јуриј Светов, коментаришући наводе руског шефа дипломатије Сергеја Лаврова да амерички војни врх развија планове за „физичко елиминисање“ Владимира Путина.

„Претњу председнику Русије изнео је својевремено Џон Болтон, бивши саветник председника Трампа. Сједињене Државе такве идеје нису оповргле, а с обзиром да је и Бајден изјављивао да је пожељно да Путин не буде на челу Русије, онда ово треба схватити веома озбиљно. Чињеница је да се такви планови разрађују у САД“, каже Светов.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Како додаје, питање је само да ли се такви планови разрађују као облик претње, као облик притиска на Русију и њено руководство како би се због страха за сопствену безбедност повукли са власти.

„Или се ово озбиљно разматра. Ако би дошло до покушаја атентата на председника Русије то би означило почетак нуклеарног рата. У том случају нема других опција – САД би добиле муњевит одговор. Напад на Кремљ или напад на друго место где се налази врховни командант Оружаних снага Русије означио би контранапад на резиденцију председника САД и врховног команданта америчких Оружаних снага“, сматра Светов.

Свако ко игра ове игре, ко ствара такве идеје и могућности очигледно је да је спреман да заиста започне нуклеарни рат, истиче Светов.

„Западне елите гаје осећај да су јаче од Русије и да НАТО трупе могу да поразе Русију за три дана. Те илузије постоје и Русија се према томе озбиљно односи. Стављање ракета ‘Сармат’ на борбено дежурство, што је урађено транспарентно, и изјава Владимира Путина да су хиперсоничне ракете у служби Руске Федерације је потврда да те претње схватамо озбиљно“, каже Светов.

Вашингтон жели да уклони Путина и раскомада Русију

Уз тврдње да неколико „неименованих званичника“ Пентагона прети да ће „физички елиминисати“ руског председника Владимира Путина, руски министар спољних послова Сергеј Лавров је поручио да онај ко заиста има такве идеје „треба добро да размисли о могућим последицама“, али није прецизирао какве би последице заиста могле да буду.

Руски председник сматра да ризик од избијања нуклеарног рата постаје све већи, али додаје да Русија на нуклеарно оружје гледа као на средство заштите и да неће прва користити нуклеарно оружје.

Светов такође каже да ће Русија атомско оружје употребити у случају одмазде, као узвратни удар, што ће, генерално, значити нуклеарни рат.

„Не може бити другог рата између Русије и Америке у случају покушаја атентата на руководство земље. Рат између Русије и западног блока је де факто у току у Украјини, пошто НАТО и САД стоје иза леђа Кијева. То је де факто, а напад на руско руководство би значи да је рат објављен де јуре. А ко рат буде де јуре објављен то значи да ће се ратовати онако како се сматра нужним“, каже експерт.

Светов истиче да је циљ Вашингтона уклањање Путина и међународна изолација Русије, али и комадање земље.

„Либерали који су побегли из Русије одржавају разне састанке уз подршку Запада. O каквим плановима се разговара? Пре свега, о подели Русије на много малих држава. И нама је та технологија позната – постигли су распад Југославије, док се Совјетски Савез распао на 15 држава, па зашто онда не би наставили распад и Руске Федерације?!“, каже експерт.

Како су прошли Наполеон и Хитлер…

Светов истиче да је у Русији остварена консолидација друштва као одговор на спољни притисак без преседана, док Кремљ традиционално висок ниво поверења грађана у председника Русије Владимира Путина назива „феноменом“.

Према подацима Руског центра за испитивање јавног мњења (ВЦИОМ) с краја новембра, ниво поверења Руса у Путина се за недељу дана повећао и износи 78,7 одсто, а рад руског председника одобрава 75 одсто становништва. Светов каже да је важно „разумети карактер Руса“.

„Не разумеју сви на Западу карактер Руса. Са Русима можете равноправно да преговарате, али када се на Русе врши притисак заузврат добијају нешто што нису очекивали. Било је тако са Наполеоном, било је тако и са Хитлером, а биће и са онима који сада покушавају да изврше притисак на Русију“, закључио је експерт.

 

Извор: Sputnikportal.rs