Свет

СВЕТ У НЕВЕРИЦИ! Тешка оптужба на рачун Француске: Зашто финансирате Путинову ратну машину?

Француска је оптужена да је наставила да финансира Путинове ратне напоре увозом нуклеарног горива из Русије, пише британски „The Telegraph“.

Јуче је утицајна међународна организација „Гринпис“ праксу не само Француске, већ и других европских земаља да наставе да купују уранијум од Русије за потребе својих нуклеарних централа, назвала – скандалозном.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Активисти Гринписа су пре неколико дана снимили долазак буради пуних „сировог“ и обогаћеног уранијума у ​​Денкерку, луци на северу Француске.

Међутим, новинари „The Telegrapha“ наглашавају да је увоз уранијума, односно нуклеарног горива, из Русије и даље потпуно легалан, јер Брисел још није забранио трговину уранијумом између Русије и земаља чланица Европске уније.

Док се Унија одвикавала од руске нафте и гаса од почетка рата у Украјини, европски нуклеарни сектор још увек у великој мери зависи од Русије. Сваке године земље ЕУ увозе руски уранијум у вредности већој од 200 милиона евра.

Ко тражи забрану?

Док Немачка тражи потпуну забрану увоза уранијума из Русије, Мађарска и неке друге источноевропске земље зависе од увоза нуклеарног горива, што значи да је нереално очекивати једногласну одлуку о забрани увоза руског уранијума у нивоу свих 27 чланица ЕУ.

„Гурање нуклеарне трговине са Русијом док бесни рат у Украјини је скандалозно. Такво ‘business as usual’ понашање је скандалозно“, тврди Полин Бојер из француског огранка Гринписа.

Он позива француску владу да преко својих државних компанија које се баве трговином и производњом нуклеарног горива – ЕДФ и Оран – прекине све комерцијалне везе са руском нуклеарном индустријом, а посебно са руском државном компанијом Росат, која, кажу, директно управља председник Владимир Путин. Росатом такође управља цивилним нуклеарним програмима, али је такође задужен за „одржавање“ руског арсенала нуклеарног наоружања. Та компанија тренутно управља Запорошком нуклеарном електраном у окупираном делу Украјине.

Након што су руске снаге гранатирале електрану, украјински председник Володимир Зеленски је у августу позвао да се трговина уранијумом дода на листу санкција Европске уније.

Након тога, Француска је у октобру објавила да ће ЕДФ и Орано престати да извозе прерађен (обогаћени) уранијум у Русију. Међутим, Гринпис тврди да је овај уговор само привремено суспендован, али не и раскинут.

„Ово је само видљиви део леденог брега, јер се увоз руског уранијума наставља несметано“, кажу они.

Имају чак 56 реактора

Фраматоме, филијала ЕДФ-а која снабдева нуклеарне електране горивом, потврдила је да је пошиљка из Денкерка заиста садржала материјал за производњу нуклеарног горива намењеног „купцима, а посебно нуклеарној флоти француске морнарице“.

ЕДФ тврди да је режим санкција усмерен против Русије у потпуности поштован у овом договору. Из компаније Орано су рекли да нису повезани са оваквим испорукама и да „од почетка рата нису потписали ниједан нови уговор о куповини или продаји нуклеарног материјала“.

Француски произвођач је у октобру рекао да разматра повећање капацитета за обогаћивање уранијума, односно производњу нуклеарног горива, за скоро 50 одсто како би смањио зависност од увоза из Русије. Иако је велики извозник електричне енергије због својих 56 нуклеарних реактора, Француска тренутно доживљава нуклеарну кризу због чињенице да половина њених електрана тренутно не ради због редовног одржавања или неких других проблема.

То је навело француску владу да направи план за ванредне ситуације, уколико дође до проблема са несташицом струје. План укључује општу уштеду енергије, па чак и затварање школа ради уштеде електричне енергије.

 

 

 

 

 

 

Извор: Јутарњи лист