Србија

ТРАГЕДИЈА: Преминуо Дејан Станковић

Писац Дејан Тиаго Станковић преминуо је у 57. години, сазнаје незванично „Блиц“

Књижевник и преводилац умро је у свом дому у Лисабону, где је и живео деценијама, потврдили су незванично пријатељи Дејана Тиага Станковића.

Фото: Јутјуб
Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Дејан Тиаго Станковић рођен је у Београду 1965. Како је сам исписао у својој биографији, у Београду је живео док није дипломирао архитектуру 1991. године.

„Али архитектуром се никада потом нисам бавио. Чим сам окончао школу, а пре него што сам одрастао, из пуке радозналости и жеље да упознам свет одселио сам се у иностранство, где нисам намеравао дуго да останем, али околности су одлучиле да буде другачије. У Лондону сам живео до 1995, када сам се, уместо да се вратим кући у Београд, преселио у Португал. Обитавам у Лисабону, добио сам њихово држављанство и гледају ме као свог“, забележио је својевремено писац.

Био је лауреат награде „Бранко Ћопић“, а његова дела била су у ужем избору за НИН-ову награду, признања „Исидора Секулић“, „Душан Васиљев“… Био је и колумниста НИН-а и плодан преводилац. На португалски је преводио дела Андрића, Црњанског, Драгослава Михаиловића, Душана Ковачевића, а на наш језик књиге из пера Сарамага…

Извор: Блиц