Свет

ТРАМПУ ПРЕТИ 40 ГОДИНА РОБИЈЕ!? Бивши председник САД у ПРОБЛЕМУ!

Фото: Јутјуб

Комисија Представничког дома Америчког конгреса, која је истраживала напад присталица Доналда Трампа на Капитол 6. јануара 2021, директно је оптужила бившег председника за нереде

Бивши председник САД Доналд Трамп могао би да добије чак 40 година затвора, десетине хиљада долара новчане казне и доживотну забрану бављења политиком због напада његових присталица на Капитол 6. јануара 2021.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Комисија Представничког дома конгреса која је истраживала тај инцидент прогласила га је кривим по више основа, те ће предложити тужилаштву да и званично покрене процес против њега.

У складу са законом
Деветочлана Комисија, састављена од седам демократа и двоје републиканаца, после 17 месеци истраге и испитивања сведока саставила је оптужницу од четири тачке против Трампа, коју намерава да преда правосудним органима. Та оптужница терети Трампа за подстицање устанка, ковање завере да би преварио САД, за опструкцију процедура Конгреса и за изношење лажи. Све то се у САД сматра кривичним делима и вуче казну до 40 година затвора и најмање 100.000 долара.

„Довољно доказа постоји да би ова оптужница могла да буде проширена за још федералних кривичних дела“, закључак је Комисије.

Један од чланова те Комисије, демократа Џејми Рескин, изјавио је да је све урађено у складу са законом.

– Комисија верује да постоје више него довољни докази за подизање кривичне оптужнице против бившег председника Доналда Трампа због помоћи и подршке онима који су насиљем на Капитолу напали САД. Имамо значајне доказе да је председник Трамп намеравао да онемогући мирну транзицију власти према нашем Уставу – казао је Рескин.

Још није потврђено да ли ће се тужилаштво или специјални саветник Џек Смит, који надгледа све истраге повезане с Трампом, преузети и овај случај и саставити званичну оптужницу. Међутим, Смит је прошлог месеца рекао да ће следити све законске процедуре. У овом случају, оне налажу да се тужилаштво позабави истрагом Комисије, али није обавезно и да подигне оптужницу против бившег председника Америке.

Докази
Комисија верује да постоје више него довољни докази за подизање кривичне оптужнице против њега

– Џејми Рескин

Трампа, иначе, оптужују да је позвао на насиље 6. јануара 2021, након што је изгубио изборе од актуелног председника Џоа Бајдена. Тада је Трамп направио велики митинг испред зграде Конгреса, на којем је оптужио демократе да су покрале изборе. Хиљаде Трампових присталица су након његовог говора извеле јуриш на Капитол, упале у Конгрес и сукобиле се с полицијом. У тим нередима је страдало петоро људи.

Трамп: Нисам урадио ништа лоше
Трамп је одбацио налазе Комисије и истакао да није урадио ништа лоше, те да је у питању покушај демократа да га спрече да учествује на изборима 2024.

„Људи схватају да Демократски истражни биро има намеру да ме спречи да се кандидујем за председника јер зна да ћу победити. Цела ова ствар са истрагом је као и мој опозив – једностраначки покушај да скрајне мене и Републиканску партију“, написао је Трамп на својој друштвеној мрежи Трут сошал.

Он је додао да је лажно оптужен, те је питао шта се десило са кривичним делима која су починили Џо Бајден и његов син Хантер, који су поткупљивали тужиоце у Украјини да не би истраживали њихове послове тамо. Трамп је чак сугерисао да је Бајден због тога сада дао милијарде долара Украјини.

„Ја нисам урадио ништа лоше“, закључио је Трамп.

Крађа гласова
Демократе су одмах оптужиле бившег председника као организатора насиља, што је он оштро негирао. Међутим, наставио је да оптужује Демократску партију за изборну крађу.

Судећи према снимцима са бирачких места, крађа је врло лако могла и да се догоди. Забележено је муљање са гласовима послатим поштом. Неки су стизали чак недељу дана након затварања бирачких места, неки су имали погрешне датуме, а неке су попуњавали људи на гласачким местима.

Осим тога, примећене су и грешке у електронском систему гласања, а квариле су се и машине за гласање, које су давале гласове само Бајдену, наводно због софтверске грешке. Упркос свему томе, Трамп није успео да оспори резултат избора, те је Бајден ипак ушао у Белу кућу.

 

Извор: Информер