Свет

У ОВУ БОРБУ АМЕРИКА ЈЕ УШЛА НЕСПРЕМНА!

„Арктичка трка“ и даље траје. НАТО неће лако признати пораз, чему сведочи саопштење командант Северне флоте Руске Федерације Александра Моисејева

Сједињене Државе озбиљно заостају за Русијом у „арктичкој трци“, сматра колумниста листа Политико Кенет Розен.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Према речима аутора чланка, Арктик је већ сада од великог значаја како за глобалну економију тако и за стратешки утицај, што га чини предметом интересовања САД-а. Међутим, руско присуство у том региону је много веће од америчког, што Вашингтон ставља у незгодну позицију.

„Током протекле две деценије, Русија је доминирала борбом за Арктик, изграђујући своју флоту ледоломаца на нуклеарни погон, бродова и подморница, развијајући рударске и нафтне бушотине дуж 15 хиљада миља арктичке обале, настојећи да преузме контролу над новим „Северним морски путем” који би могао да се отвори до 2035. године, привлачећи тако неарктичке земље да финансирају ове подухвате. Истовремено, Америка је ушла у борбу у којој нема довољно искуства и способности“, сматра Розен.

Аутор је посебно истакао техничку неспремност држава да се декларишу као истински арктичка сила.

„Америка има само два ледоломца. САД планирају да изграде још шест, док Канада има 18, а Русија више од 50. На Аљасци, САД немају арктичке луке за дубоке воде потребне за смештај великих војних и логистичких бродова; једина њихова лука је у ваздухопловној бази Туле на Гренланду. А шест арктичких војних база у њиховом поседу се користе само као „резервне базе“, намењене експедицијама на Арктик, и стално су им потребне поправке и интервенције због ефеката климатских промена“, рекао је он.

Истовремено, Розен је нагласио да је Русија током протеклих осам година обновила и модернизовала око педесет база дуж 15.000 миља арктичке обале.

Раније је командант Северне флоте Руске Федерације Александар Моисејев рекао да су снаге НАТО пакта појачале војне активности у арктичком региону. Према његовим речима, Запад предузима практичне кораке ка милитаризацији Арктика под изговором растућег конфликтног потенцијала у региону.

 

 

 

 

 

 

Извор: Ало.рс