Србија

У СРБИЈИ ОТКРИВЕНА 2 ВИРУСА! Институт за јавно здравље УПОЗОРАВА имаћемо масовно оболевање

Pixabay.com

Региструје се благи пораст броја оболелих од акутне респираторне инфекције, највише у Браничевском, Расинском и Јабланичком округ, и код деце узраста до 14 година

Након Војводине у новембру, крајем прошле недеље, тачније у петак, 2. децембра вирус грипа дијагностикован је и у Београду, а пацијенту чији је биолошки материјал Градски завод за јавно здравље доставио Институту за вирусологију, вакцине и серуме „Торлак“, откривен је тип Б, односно Викторија.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Претходно је пацијенту у Војводини установљен тип АХ1(пдм09).

Како је још у септембру саопштио Институт за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“ Србија би у овој сезони да се суочити са масовнијим оболевањем у сезони грипа, посебно ако обухват имунизацијом приоритетних циљних група буде низак, објавио је на Институт за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“.

“ Јужна хемисфера се суочила са повећаном стопом инциденције грипа ове сезоне. У Аустралији је сезона грипа почела раније него обично, а у току првог месеца забележена је скоро половина укупног броја случајева из претходне сезоне. Запажено је веће оболевање у дечијем узрасту, а значајан проценат оболелих је морао бити лечен у болничким условима. Поред тога, више земаља на северној хемисфери регистровало је активност вируса грипа веома касно, ван уобичајене сезоности“, навели су тада из Института „Батут“ и додали:

„Због свега наведеног, укључујући већу осетљивост популације због изостанка излагања вирусу грипа током пандемије ковид 19, очекивано доминантно присуство типа А Х3Н2 вируса грипа у циркулацији, могли бисмо се суочити са масовнијим оболевањем у сезони грипа пред нама, посебно ако обухват имунизацијом приоритетних циљних група буде низак.“

У Србију, иначе, могу да нам дошу два типа вируса А и два типа вируса Б.

С обзриом на то, након дуго година примене сезонске тровалентне вакцине против грипа, имајући у виду значајно учешће типа Б вируса грипа у оболевању популације на глобалном нивоу (20–30%), у састав вакцине поред два типа А вируса грипа уврштена су и два типа Б вируса, те је стога за ову сезону обезбеђена доступност четворовалентне вакцине.

Она поред типа АХ1Н1, садржи и типове АХ3Н2 и два типа Б вируса грипа.

Стицање имунитета након вакцине 2, 3 недеље
Вакцинација против грипа у Србији, почела је 1. октобра, и до 25. новембра, како је за Телеграф.рс речено у Институту „Батут“ примиле су је 282.042 особе.

Време неопходно за стицање имунитета је 2–3 недеље након давања вакцине, а трајање поствакциналног имунитета варира од 6 до 12 месеци, зато је потребно вакцинисати се сваке сезоне. Вакцину је могуће апликовати већ у узрасту од навршених шест месеци живота, према сажетку карактеристика лека. Вакцина против грипа може се дати истовремено са вакцином против ковид 19 или са вакцином против обољења изазваних Стрептококусом пнеумоније.

Код вакцинисаних у случају оболевања развија се блажа клиничка слика, као и да се редукују могуће теже компликације у случају оболевања код особа које су у ризику. Код наведених категорија становништва које су у повећаном ризику, болест може имати за последицу и смртни исход због насталих компликација, најчешће запаљење плућа.

Три округа на удару респираторних инфекција
Иначе, у недељи од 21. до 27. новембра у Србији је, на основу података популационог надзора над грипом, регистрован 6.901 случај оболевања од обољења сличних грипу, док је у истој недељи регистровано укупно 19.177 случајева оболевања од акутних респираторних инфекција.

„Највећи број оболелих регистрован је у узрасној групи од 0 до 4 године, а затим од 5 до 14 година. Окрузи у којима је забележена највиша стопа инциденције су Браничевски, Расински и Јабланички округ. Региструје се благи пораст броја оболелих од акутне респираторне инфекције и стабилан тренд обољења сличних грипу“, наводи Институт „Батут“ у најновијем извештају.

Додаје да су у претходној недељи у циркулацији били и риносинцицијални вирус (РСВ) и адено вируси.

„Инфекције риновирусима, респираторним синцицијалним вирусом, аденовирусима и параинфлуенца вирусима могу изазвати обољења слична грипу, са сличним симптомима“, напомињу у „Батуту“.

Како је у свету
Наводе и да је у Немачкој, Казахстану, Киргистану, Малти, Португалу, Румунији, Руској Федерацији, Турској и Уједињенм Краљевству пријављена широа распрострањеност активности грипа или најмање средњи интензитет. Француска, Немачка, Шпанија, Израел, Италија, Киргистан, Казахстан, Луксембург, Молдавија, Португал и Узбекистан су пријавиле сезонску активност изнад 10 одсто на нивоу сентинелних места примарне здравствене заштите.

Вируси грипа типа А и Б су потврђени у оквиру свих система надзора, са доминацијом подтипа АХ3.

Мере против грипа
Опште мере заштите од грипа су:

– избегавање блиског контакта са оболелима који имају симптоме акутне респираторне инфекције или са особама сумњивим на обољење,

– држање одстојања од најмање један метар од других особа,

– хигијена дисајних путева (покривање носа и уста приликом кашљања и кијања папирнатом марамицом, коју одмах након употребе треба бацити, а руке опрати водом и сапуном),

– хигијена руку,

– проветравање просторија,

– избегавање боравка у затвореним просторијама где се налази велики број људи.

Особама са благим обликом болести препоручује се изолација и нега код куће до опоравка, уз максимално ограничавање свих кућних и других контаката.

 

Извор: Телеграф