Србија

УДАРНО! Приштина потписала

У Приштини потписан захтев за чланство тзв. Косова у Европској унији.

Према ранијим најавама медија, церемонија потписивања тог документа почела је у 11 часова, а свој потпис на тај документ ставили су председница тзв. Косова Вјоса Османи, премијер Аљбин Курти и председник косовског парламента Гљаук Коњуфца.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Османи је тим поводом истакла да је захтев за чланство у ЕУ „историјски дан“.

У свом говору након церемоније потписивања, рекла је и да тзв. Косово, као земља мира и поштовања људских права, заслужује да буде део ЕУ.

„Данас је историјски дан. То је историјски тренутак. 14. децембар има двоструки значај у савременој историји Косова. Поред пријаве за чланство, данас је и годишњица оснивања Војске. Ова два чина иду у правцу наше евроатлантске визије. У име Косова, чинимо одлучујући корак ка остварењу сна. Да нашу земљу приближимо на корак ка ЕУ. За Косово нема друге алтернативе. Уочи 15. годишњице независности, овај чин је посвећен свим грађанима, онима који су се борили за слободу. Косово дише европски. Најмлађа држава у Европи, земља политичког плурализма, верских права, несаломиви доприноситељ мира и безбедности заслужује да буде део ЕУ. Наш пут напред је јасан. Одлучни смо да успемо. Учинићемо свој део да ЕУ олакша пут. Чинимо историјски корак да ЕУ што пре крене ка историјској одлуци“, рекла је Османи.

Коњуфца је такође истакао да је данашњи дан веома важан. Према његовим речима, ЕУ је потпуна тек када сви европски народи буду део ње.

„Ово је први званични корак на путу чланства Косова у ЕУ. Ово путовање иде преко Европске комисије… али ова одлука припада владама земаља чланица које позивамо да једногласно гласају“, рекао је Коњуфца.

Премијер Аљбин Курти најавио је да ће апликација бити предата чешком председавајућем ЕУ у Прагу.

„Напредак ће зависити од наше посвећености дубоким и прогресивним реформама. Колико ћемо брзо ићи зависиће од нас. Крећемо напред сопственом заслугом, сопственом способношћу да испунимо критеријуме. Препреке и изазове превазилазимо демократским развојем и друштвеним напретком“, рекао је Курти.

Србија се, подсетимо, оштро противи уласку тзв. Косова у било коју међународну организацију, сматрајући то кршењем међународног права и Резолуције 1244.

Такође, Приштина је овај документ потписала у тренутку веома заоштрених односа са Београдом због протеста Срба са севера КиМ, који су ушли у пети дан.

Извор: Б92