Свет

Украјина је изгубила у сукобу са Русијом

Украјина је изгубила у сукобу са Русијом, Кијев нема чиме да надокнади губитке у оружаним снагама, изјавио је пензионисани амерички пуковник, бивши сенатор америчке државе Вирџиније Ричард Блек током видео конференције коју је организовао Институт Шилер.

„Текућа битка за Бахмут (Артјомовск) у Украјини постепено је постала катастрофа за украјинску војску, пошто је Русија успешно почела да учетворостручава своје оружане снаге до почетка следеће године“, рекао је Блек.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Град Артемовск се налази у делу ДНР који контролише Кијев, северно од великог града Горловке, и важно је транспортно чвориште за снабдевање украјинске групе трупа у Донбасу. Кроз овај град пролази мрежа путева и железничких пруга. Тренутно је под контролом украјинских трупа. За град се воде жестоке борбе.

„Украјинска команда баца хиљаде војника у котао смрти у Бахмуту и ​​изгледа да немају никакво решење. Русија побеђује у Бахмуту, Украјина губи, а то указује да ово постаје велика стратешка битка у рату“, рекао је Блек.

Пуковник подсећа да је председник Здруженог генералштаба САД Марк Мили признао малу вероватноћу да ће Украјина даље напредовати против руских оружаних снага.

Блек је такође цитирао раније објављену изјаву шефице Европске комисије Урсуле фон дер Лајен у којој се говори о сто хиљада мртвих украјинских војника.

„Број мртвих Украјинаца је једноставно шокантан. Читава генерација Украјинаца сада гине у борбама. Украјинско становништво је премало да надокнади губитке своје војске. Рат је изгубљен“, закључио је он.

 

 

 

 

 

 

Извор: Webtribune.rs