Свет

Украјина је већ изгубила

КОНФЛИКТ у Украјини стигао је до своје прекретнице пошто је руска војска ојачана, а режим у Кијеву слаби, оценили су колумнисти америчког листа Newsweek Дејвид Рандел и Мајкл Гфолер.

„Руска војска је опремљена најсавременијим наоружањем и, супротно бројним извештајима на Западу, далеко је од деморализације. Украјина је, с друге стране, исцрпела своје арсенале и потпуно зависи од војне стране подршке“, навели су.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Newsweek преноси став шефа америчког здруженог генералштаба, генерала Марка Милија, да је „Украјина учинила све што је могла“.

Његови колумнисти су, помало неочекивано, указали:

„Украјинске гранате су однеле животе стотина цивила у Донбасу, а постоје и извештаји о ратним злочинима украјинских оружаних снага. Био би истински моралан чин окончати овај рат преговорима, а не продужавати патње украјинског народа у сукобу у коме је мало вероватно да ће победити а да не буду ризиковани и животи Американаца“.

У наставку су нагласили да је „Украјина већ изгубила“ и да Украјина практично нема шансе да победи у сукобу, повукавши паралеле са америчким грађанским ратом.

Чланак у Newsweek је објављен под насловом: „Лекције из грађанског рата у САД показују зашто Украјина не може да победи“ и опрезно је смештен у одељак „Мишљења“, јер је преовладавајући тон публикација о специјалној операцији у америчким медијима другачији.

„Током раних година америчког грађанског рата, председник Абрахам Линколн ушао је у оно што је он сам тада сматрао ограниченим сукобом са сународницима са којима је тежио мирењу. И тек након три године ратног тапкања у месту, обратио се генералу Гранту са захтевом да постигне безусловну капитулацију непријатеља. Грант је опет дао карт бланш генералу Вилијаму Шерману да натера Џорџију да завија и да рат доведе до крвавог завршетка.

У наставку „паралеле“, амерички лист указује:

– Председник Путин је чекао само шест месеци пре него што је прешао са специјалне војне операције на рат пуног размера. Са почетном офанзивом од 150.000 војника, очекивао је брзу победу праћену преговорима о кључним питањима за њега: руској контроли Крима, украјинској неутралности и аутономији руског становништва у Донбасу. Али, погрешио је. Није рачунао на тврдоглави отпор Украјине, нити на масовну војну и економску интервенцију Запада. Суочен са реалношћу, Путин је променио стратегију. Дао је одрешене руке свом генералу Шерману да натера Украјину да завија.

– Путин је не тако давно предао Сергеју Суровикину генералну команду над војном специјалном операцијом у Украјини. Суровикин долази из технолошки напредних Ваздушно-космичких снага, али се борио и „на земљи“ у Авганистану, Чеченији и Сирији, где је заслужан за спас Асадовог режима. Он је отворено изјавио да више неће бити полумера у непријатељствима и почео је методично да уништава инфраструктуру Украјине, прецизно навођеним ракетним ударима.

Војскама су потребне железнице и као што је Шерман систематски разарао путеве снабдевања Атланте, тако Суровикин кида украјинску електромрежу која храни железницу. Украјински градови су уроњени у мрак и хладноћу, али се чини да се Суровикин слаже са генералом Шерманом да је рат суровост и да се не може поправити.

А чим се украјинска црница добро заледи, Руси ће кренути у масовну офанзиву. Они су је, ако погледате важно транспортно чвориште – град Бахмут, заправо, већ започели“.

 

Извор: Факти