Свет

УКРАЈИНЦИ МОЛЕ ЗА ПВО СИСТЕМ! Ако се то деси Русија ће урадити нешто ОПАСНО ПО ЦЕО СВЕТ!

Фото: Јутјуб

Састанак министара спољних послова НАТО у Румунији обележила је драма око испоруке Украјини америчког система противваздушне одбране “патриот”.

После првог дана састанка у Букурешту, генерални секретар алијансе Јенс Столтенберг рекао је у уторак да НАТО “разговара о могућности” снабдевања Кијева “патриотом”.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Док је Русија запретила да ће НАТО у том случају постати “легитимна мета” и “страна у сукобу”, из Пентагона су истакли да Вашингтон не планира ништа слично.

Састанак НАТО закључен је у среду обећањем да ће алијанса појачати своју помоћ Украјини, не само у војној опреми већ и у обнови и повећању заштите од ракетних напада – али се “патриот” није поменуо у саопштењу.

Министри су изразили солидарност са Украјином, истакли су да ће наставити да јачају партнерство док она унапређује своје евроатлантске тежње, подвлачећи да је НАТО одбрамбени савез и да ће наставити да штити сваки педаљ своје територије у сваком тренутку.

“Остајемо непоколебљиви у посвећености независности, суверенитету и територијалном интегритету Украјине. Никада нећемо признати руске илегалне анексије, које крше Повељу УН. Наставићемо да јачамо политичку и практичну подршку Украјини… и ту подршку ћемо пружити колико год буде потребно“, наводи се у заједничкој изјави достављеној медијима.

“Савезници ће помоћи Украјини док поправља своју енергетску инфраструктуру и штити свој народ од ракетних напада. Такође остајемо одлучни у подршци дугорочним напорима Украјине на њеном путу послератне обнове и реформи“, поручили су министри.

„Важно је да Кијев буде у стању да користи системе“
Столтенберг је у уторак уочи конференције рекао да НАТО намерава да помогне Украјини у обнови разорене инфраструктуре, али и одбрани од ракетних напада кроз испоруку ПВО система и потребних делова.

– Тешко је гледати штету коју праве ракетни напади по украјинске градове… и зато ће наша порука са овог скупа бити да морамо да учинимо више у подршци Украјини – истакао је он, додајући да је важно и да украјинска војска буде у стању да користи системе за одбрану које добија, па је битно испоручити све више делове и муницију.

– Не ради се само о нагомилавању оружја, већ о томе да га могу користити за обарање руских ракета. Можемо очекивати даље нападе, јер (руски председник Владимир) Путин доживљава неуспех на ратном пољу – указао је Столтенберг.

„Брже, брже, брже“
Он се у Букурешту састао са украјинским шефом дипломатије Дмитром Кулебом, који је указао да је његовој земљи потребна “бржа помоћ”. Кулеба је подсетио да се последњи пут обратио министрима НАТО са три речи: “Оружје, оружје, оружје”.

– Данас имам три друге речи: Брже, брже, брже – навео је он, пренео је “Укринформ”

– Потребни су нам системи за одбрану од ракета, потребни су нам ИРИС, “хоукс”, “патриот”, али и агрегати. Када будемо имали системе за ваздушну одбрану онда ћемо моћи и нашу критичну инфраструктуру да одбранимо – казао је Кулеба на заједничком обраћању новинарима.

Претње из Москве
Столтенберг је након тог састанка рекао да су се савезници сложили да је потребно тесније сарађивати са Украјином и да се видело да је подршка коју пружају НАТО и ЕУ „направила разлику на терену“. Након тога се претњама огласио заменик председника Савета за националну безбедност Русије Дмитриј Медведев.

“Ако, као што је Столтенберг наговестио, НАТО почне да снабдева кијевске фанатике ПВО системима ‘патриот’, они ће одмах заједно са особљем НАТО постати легитимна мета наших оружаних снага. Надам се да атлантски импотенти то разумеју“, написао је Медведев у уторак на “Телеграму”.

А министар спољних послова Русије Сергеј Лавров рекао је да западне земље које подржавају кијевски режим “постају стране у сукобу“.

„То није оружје које се укључи и ради“
Пентагон је истовремено поручио да САД не планирају да пошаљу своје ПВО системе Кијеву, указујући да “патриот” није оружје које се “укључи и ради” већ захтева обуку и подршку, као што је Столенберг већ суптилно указао уочи првог дана састанка у Букурешту.

– Не можете се само појавити на бојном пољу и кренути да их користите – истакао је портпарол Пентагона Пат Рајдер говорећи о напредном оружју као што је “патриот”.

Он је рекао да Украјина неће добити “патриот” од САД у блиској будућности, док је украјинска агенција УНИАН назвала овакву америчку одлуку “разочаравајућом“, пренео је Новините.цом.

– Тренутно немамо планова да обезбедимо батерије “патриот” Украјини. Али, наставићемо да одржавамо те дискусије – указао је Рајдер, пренео је Дефенсе.гов.

 

Извор: Ало