Свет

УКРАЈИНЦИ ПРИЗНАЛИ! Зеленски упао у ПУТИНОВУ КЛОПКУ

Током посете украјинског председника Володимира Зеленског Сједињеним Америчким Државама није било могуће проширити асортиман војне помоћи потребне за офанзиву на Крим, пише бивши заменик министра спољних послова Украјине Олег Шамшур, који је био амбасадор у Сједињеним Државама и Француској

Коментаришући посету Зеленског Вашингтону, он је за украјинске медије истакао да се делегација Кијева суочила са два главна изазова.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Прво, требало је добити сагласност америчке стране да се коначно прошире пошиљке наоружања, на начин како би се Оружаним снагама Украјине пружила могућност да воде активне офанзивне операције и уништавају објекте на Криму и на територији Русије. Друго, требало је убедити америчку јавност и Конгрес у то да је масовна подршка Украјини заиста неопходна“, рекао је Шамшур.

Он сматра да је најуспешнији био јавни аспект.

„Судећи по коментарима у медијима и изјавама америчких политичара, Зеленски је успео да емотивно „освоји“ Америку и трансформише свој имиџ: од човека који се борио за опозив Доналда Трампа до харизматичног, храброг војсковође народа који херојски брани своју слободу“, изјавио је дипломата.

Према његовим речима, део преговора, у ком је напредак био минималан или скоро потпуно изостао, упркос договору о слању „Патриота“ и прецизних бомби, „била је филозофија војне помоћи Украјини.“

Дипломата напомиње да је амерички председник неколико пута јасно ставио до знања да није вољан да испоручује ракете дугог домета, истичући да би „обезбеђивање таквог оружја могло да уништи проукрајинску коалицију, јер се неке земље чланице НАТО-а и ЕУ плаше изазивања „трећег светског рата“.

Осим тога, бивши амбасадор сматра да није дошло до приближавања ставова две земље о томе како треба да изгледа живот у Украјини након завршетка рата, упркос Бајденовој изјави да он и Зеленски имају „апсолутно идентичнан став по том питању“.

„Позиција председника Украјине била је оправдано оштра и искључивала је могућност било каквих уступака Русима. Од Бајдена смо чули излизане фразе, попут оне да „Путин мора да оде“, али ја сматрам да предуслов за преговоре са Русима мора бити победа Украјине“, изјавио је Шамшур

Он сматра да за Украјину постоје ризици повезани са стратешком неизвесношћу Запада око коначног исхода рата.

„Јасно је да ће се без одговарајућих политичких одлука Сједињених Држава рат у Украјини претворити у „рат исцрпљивања“ од користи Кремљу“, сматра бивши амбасадор.

„Наша способност да утичемо на овај процес је прилично ограничена. Успеси Оружаних снага Украјине ће бити одлучујући, али они критично зависе од обима, домета и снабдевања западног наоружања“, закључуј украјински дипломата.

 

 

 

 

 

 

Извор: информер.рс/политнавигатор

Ознаке