Свет

УКРАЈИНСКИ ГЕНЕРАЛ: Руси крећу на Кијев, спремају 200.000 војника

Командант Оружаних снага Украјине сматра да ће руске снаге још једном покушати да освоје Кијев.

Први покушај освајања Кијева убрзо након почетка рата је неславно пропао.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Генерал Валериј Залужни је у интервјуу за Економист рекао да се украјинска војска спрема за нови покушај Русије да освоји Кијев, за који верује да би се могао десити у фебруару или марту.

На новинарско питање како оцењује руску мобилизацију око 300.000 резервиста и бивших војника, он је рекао да је успела: „Можда нису најбоље опремљени, али и даље представљају проблем за нас. Процењујемо да имају резерве од 1,2 до 1,5 милиона људи… Руси спремају око 200.000 војника. Не сумњам да ће поново покушати да освоје Кијев“.

Жалузни каже да су његови генерали израчунали колико тенкова, артиљерије и војника треба Украјини да одбије још један руски напад на Кијев. У њему се наводи да су руски команданти повукли своје војнике изван домета америчких скупих лансера ХИМАРС, додајући да је то оружје највећег домета које Украјина тренутно има.

Командант украјинске војске је повукао паралелу са Другим светским ратом, рекавши да Руси „негде иза Урала спремају нове ресурсе”. „Према мојим прорачунима, Руси су потрошили око 3,5-4 године интензивно припремајући ресурсе: људство, опрему и муницију. Имали су ресурсе три месеца да остваре своје циљеве“, рекао је он.

„Чињеница да су исцрпили те ресурсе и бацили тај потенцијал, а да практично нису постигли никакав резултат говори да су погрешно проценили ситуацију. Сада морају поново да размишљају како да се извуку из те ситуације“, устврдио је Залужни.

„Сада вероватно траже начине да зауставе борбе, односно да направе паузу по сваку цену: гранатирају цивиле, пусте да се наше жене и деца смрзну на смрт. Ово им је потребно из једног једноставног разлога: потребно им је време да прикупе ресурсе и створе. нови потенцијал како би могли да остваре своје првобитне циљеве“, рекао је украјински генерал

„По мом мишљењу, иако нисам стручњак за енергетику, чини ми се да смо на ивици. Балансирамо на финој линији. Ако нам униште енергетску мрежу, онда ће војници и жене и деца почети да се смрзавају. Такви могућ је сценарио. Можете ли да замислите у каквом би расположењу тада били наши борци? Без воде, струје и грејања, како уопште можемо да причамо о припреми средстава за наставак борбе?“, упитао је Залужни.

Извор: Индекс