Србија

„УВЕДИТЕ ВИЗЕ СРБИМА!“ Холандија усвојила резолуцију којом тражи да се наша земља казни

Парламент Холандије усвојио је резолуцију којом позива своју владу да се у Бриселу залаже за привремену суспензију безвизног режима за Србију. Предлог је поднет јер се Србија, како истичу, не усклађује са визном и спољном политиком ЕУ.

Захтев су поднели посланици две највеће странке владајуће коалиције, Јеорен ван Вијнгарден из Народне странке за слободу и демократију и Сјорд Сјордсма из Демократа 66. Међутим, предлог је покренуо представник опозиције.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Холандски посланик Јеорен ван Вајнгарден је на Твитеру поделио да је његов предлог добио подршку Представничког дома холандског парламента. Он се залаже и за прекид процеса придруживање Србије Европској унији „ако увођење виза не помогне“

„Представнички дом подржава наш предлог за строжи приступ Србији ако председник Вучић не подржи санкције Русији. Прекид процеса придруживања Србије ЕУ могао би да буде опција. Нећемо оклевати да га искористимо“, рекао је Ван Вијнгарден.

Дан пре покретања резолуције у парламенту, државни секретар за правосуђе и безбедност Ерик ван дер Бург одговарао је на посланичка питања Ван Вијнгардена о повећаној миграцији кроз Србију. Он је рекао да влада „дели забринутост европског комесара Јохансона због повећаног протока кроз Србију и види потребу да се супротстави протоку кроз Западни Балкан“, али и да поздравља кораке које је Србија предузела у погледу усклађивања са визном политиком ЕУ и да ће наставити пратити развој ситуације и вршити притисак ако је потребно.

У институционалном систему Холандије, Парламент има мандат да даје смернице Влади за вођење спољне политике. На пример, када је Холандија блокирала отварање преговора са Албанијом , иницијатива је потекла из парламента.

Резолуција холандског парламента позива на суспензију безвизног режима за Србију путем механизма за хитно кочење најкасније до марта 2023. године, како се наводи „с обзиром да Србија све више подрива спољну политику ЕУ због добронамерног односа према Русији и непоштовање санкција ЕУ, али и неусклађеност визног режима, због чега је током 2022. велики број ирегуларних миграната прешао у ЕУ из Србије“.

Према Уговору из Лисабона, у Европској унији постоје две врсте ове процедуре. Један који се односи на Заједничку спољну и безбедносну политику и други који се примењује у другим областима, попут сарадње у борби против криминала и социјалне сигурности.

 

 

 

 

 

 

Извор: Блиц.рс