Србија

УЖАС У ЛЕСКОВЦУ: Жена преминула у ходнику, сатима се гушила чекајући преглед

Породица Стојилковић из Лебана не може да се помири с губитком свог члана породице, баке Верке Стојилковић (83), сматрајући да је направљен низ пропуста, те да је старица умрла гушећи се сатима јер јој није пружена адекватна медицинска помоћ.

Несрећну баку нашла је снаја Марина, која је одмах звала Хитну помоћ, а због тога што је Верка живела сама полиција је морала да реагује и утврди да ли је неко покушао да је нападне и опљачка!

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Тог дана сам звала свекрву у седам ујутру и није се јављала. Први комшија ми је рекао да не може да уђе у кућу јер је капија закључана и да верује да ватра није заложена јер из димњака нема дима – каже за „Блиц“ Марина, која је забринута кренула ка свекрви.

Пронашла је у локви крви

– Бака је дисала, давала је знакле зивота, била је свесна, али није била способна да прича јер су јој уста била пуна сукрвице. Она је лежала у локви крви. Нос јој је био модар, била сам уплашена – прича она.

Марина је одмах позвала Хитну помоћ, а када је санитет дошао непријатно се изненадила што са њима није био доктор.

– На питање где је лекар, рекли су ми да не може да дође и да је у амбуланти пошто је једини који дежура – каже Марина, која је у неверици медицинску сестру питала како је могуће да је само један доктор дежуран за цело Лебане:

– Шта ако се деси нешто, а доктор није ту са санитетом. Онда мора пацијент да се довезе у дом здравља у Лебане, па тек онда за Лесковац, јер лекар из Лебана мора да напише налог да се иде у Ургентни у Лесковац – каже она.

Живела сама

У лекарском извештају Опште болнице Лесковац у који је „Блиц“ имао увид наводи се да је Верка била у пратњи снаје и унуке које су им рекле да је она нађена у кући у којој је сама живела, и да је то због тога екипа Хитне помоћи обавестила ПУ Лебане.

Марина каже да њен супруг, а Веркин син ради у Русији, и да је сумњала да су њену свекрву напали због тога што су мислили да можда има пара, а можда је и једноставно сама пала. Како каже полиција је одмах по доласку рекла да жену одведу код лекара.

Даље се у болничком извештају наводи да је пацијенткиња у стационару у Лебане била хигијенски третирана, да је извршена аспирација садржаја из усне дупље, која је била пуна, укључена је венска инфузија и узет материјал за лабораторијску анализу, дат је и кисеоник, и написан налаз за МСЦТ дијагностику.

– Тако смо отишли право за Лебане где су јој дали инфузију, а одатле ка Лесковцу, а тамо када смо стигли су рекли да морамо да чекамо. Жена се све то време гушила и пенила. Када сам их питала колико је потребно да чекамо да јој пруже прву помоћ рекли су да је таква процедура.

Лежала сатима

Из лесковачке болнице нам кажу да су Верку по пријему морали детаљно да прегледају због евентуалних знакова повређивања. Наводе да су у пределу коже грудног коша кожа била ливиднија вероватно због дужег лежања на месту догађаја, био је присутан садржај који се дуже време сливао на кожу лица по коси, и да на кожи лица нису уочене видљиве повреде.

– Увидом у медицинску документацију утврђено је да је пацијенткиња Стојилковић Верка у Служби за пријем и ургентно медициніско збрињавање довежена коліима Хитне помоћи Дома здравља Лебане дана 27. 11. 2022. године у 17.30 сати. На основу података које је дао ординирајући лекар, пацијенткиња је на пријему била без свести са врло ослабљеним дисањем без тензија, укочених зеница које су биле реактивне, широке. У пределу лица било је видљивих трагова који су личили на повраћајни садржај који је сасушен – кажу из Опште болнице у Лесковцу за Блиц.

Из лесковаче болнице су за „Блиц“ рекли да је у периоду пријема Верке на Ургентни било више пацијената који су као хитни случајеви чекали на радиолошку и МСЦТ дијагностику. Пре 19.00 сати након позива за МСЦТ пацијенткиња је одвежена (која је иначе све време у лошем стању) у службу радиологије где је уочено да нема виталних знакова, па је покушана реанимација, а смртни исход забележен је у 19.15 сати.

– У 19.15 сати она је преминула у Ургентном на мојим рукама. Када је доктор дошао да ми прегледа свекрву, рекла сам му да је касно јер је жена је умрла! Мој муж је узео слободних неколико дана и доћи ће из Русије бар мајку да сахрани.

Обављена и обдукција

У службу Ургентног центра долазли су полицијски службеник и инспектор који су били упознати са овим случајем, да би након евиденције смртног исхода била затражена и клиничка обдукција, али је по налогу суда извршена судска обдукција.

Марија Соколовић, Портпаролка ПУ Лесковац за Блиц је поводом ового случаја рекла да је обдукција завршена и да је утврђено како је Верка Стојановић преминула.

– Обдукција је наложена, а резултати показују да је у питању природна смрт – рекла је она за Блиц.

Породица покојне Верке је веома незадовољна неблаговременом реакцијом лекара, јер сматрају да се адекватно реаговало исход би можда био другачији.

– Само зато што неко има више од 80 година, не значи да му се не треба пружити помоћ, нехумано је допустити да на такав начин умре и то у здравственој установи – огорчена је породица.

Извор: Блиц