Свет

ВЛАДА ДОНЕЛА ОДЛУКУ: Пензионери добијају 300 евра помоћи од државе

Pixabay.com

Наредних дана милиони пензионера у Немачкој добиће новчану помоћ односно паушал за енергију на своје рачуне.

Како би им се ублажили повећани трошкови изазвани високим ценама енергената, пензионери добијају 300 евра. Ово је одлука немачке Владе која је уследила након што су раније пензионери остали „празних руку“ када се паушал исплаћивао само запосленима, преноси Пословни дневник.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

После жестоких критика, савезна влада је напредовала и грађанима који више немају посао обећала 300 евра.

Новац би требало да буде уплаћен до 15. децембра. Ово је саопштило немачко пензијско осигурање, које је надлежно за обраду доделе финансијске помоћи. Сходно томе, предвиђена је посебна једнократна исплата, односно износ се не додаје текућој пензији, већ се посебно преноси. Скоро 20 милиона пензионера за ово не мора да поднесе никакав захтев, само им је потребан пријављен боравак у Немачкој.

Међутим, износ и даље подлеже порезу. Колико од тога остане зависи од личног пореског оптерећења.

Шта је са пензионерима?

Пензионери добијају новац. Међутим, за то су одговорна различита тела. Федерални функционери би, на пример, требало да добију паушал “ако је могуће” у децембру, саопштило је Министарство унутрашњих послова. За то је одговорна агенција од које примају пензију. Одговарајуће савезне земље одговорне су за пензионисане државне службенике.

Да ли ће ипак сви добити паушал у децембру?

Неким пензионерима исплата би ипак могла да касни. Они који су тек напустили посао односно тек се пензионисали и прву пензију треба да приме у децембру неће добити паушал за енергију средином месеца. Како се наводи у саопштењу немачког пензијског осигурања, погођени ће добити паушални износ „тек почетком 2023. године“ – тада такође аутоматски.

Шта ако новац не стигне?

Свако ко не добије паушал цене енергије, како се овај износ званично зове, упркос постојећем закону, може поднети захтев немачком друштву за пензијско осигурање у Бохуму за накнадну исплату. То је могуће у периоду од 9. јануара до 30. јуна 2023. године, преноси Fenix Magazin.

Извор: Fenix Magazin/Пословни дневник