Србија

ВОЈСЦИ СРБИЈЕ НЕ ТРЕБА ОДОБРЕЊЕ, АЛИ АЛБАНЦИМА ТРЕБА! Огласио се Кфор

КФОР је данас саопштио да је после извештаја да су министар одбране Србије Милош Вучевић и начелник Генералштаба Војске Србије (ВС) генерал Милан Мојсиловић пре неколико дана посетили јединице ВС распоређене у Рашкој области, на око два километара од административне линије са Косовом, „корисно подсетити да ВС није потребно одобрење Кфора за кретање и обуку на територији Србије“.

– У складу са постојећим споразумима, ВС је дужна да обавести штаб Кфора само у случају да неке од њихових јединица морају да приђу ближе од 1.000 метара од административне линије. Информацију Кфору мора дати Заједничка комисија за имплементацију, чија је мисија да олакша комуникацију и разумевање између команданта Кфора и српских снага безбедности – навео је портпарол Кфор у саопштењу.

Када је реч о, како даље наводи портпарол Кфор, тзв. Косовским безбедносним снагама, њихово распоређивање, према постојећим споразумима, захтева претходну сагласност команданта Кфора за одлазак на север КИМ.

Кфор, у складу са својим мандатом, може да се ангажује са легитимним представницима локалне заједнице на северу Косова као део овог процеса сагласности – додаје портпарол.

У саопштењу портпарола се наводи да Кфор остаје изузетно опрезан и има способност и особље да обезбеди безбедно окружење и слободу кретања за све заједнице под мандатом УН, на основу Резолуције 1244 СБУН из 1999. године.

– Наставићемо да пажљиво пратимо ситуацију на терену и активности дуж административне линије, подржавајући дијалог за проналажење споразума за смиривање тензија на северу Косова – истакао је портпарол Кфор.

 

Извор: Танјуг

Ознаке

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ

КАЛЕНДАР

децембар 2022.
П У С Ч П С Н
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031