Србија

ВОЈСЦИ СРБИЈЕ НЕ ТРЕБА ОДОБРЕЊЕ, АЛИ АЛБАНЦИМА ТРЕБА! Огласио се Кфор

КФОР је данас саопштио да је после извештаја да су министар одбране Србије Милош Вучевић и начелник Генералштаба Војске Србије (ВС) генерал Милан Мојсиловић пре неколико дана посетили јединице ВС распоређене у Рашкој области, на око два километара од административне линије са Косовом, „корисно подсетити да ВС није потребно одобрење Кфора за кретање и обуку на територији Србије“.

– У складу са постојећим споразумима, ВС је дужна да обавести штаб Кфора само у случају да неке од њихових јединица морају да приђу ближе од 1.000 метара од административне линије. Информацију Кфору мора дати Заједничка комисија за имплементацију, чија је мисија да олакша комуникацију и разумевање између команданта Кфора и српских снага безбедности – навео је портпарол Кфор у саопштењу.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Када је реч о, како даље наводи портпарол Кфор, тзв. Косовским безбедносним снагама, њихово распоређивање, према постојећим споразумима, захтева претходну сагласност команданта Кфора за одлазак на север КИМ.

Кфор, у складу са својим мандатом, може да се ангажује са легитимним представницима локалне заједнице на северу Косова као део овог процеса сагласности – додаје портпарол.

У саопштењу портпарола се наводи да Кфор остаје изузетно опрезан и има способност и особље да обезбеди безбедно окружење и слободу кретања за све заједнице под мандатом УН, на основу Резолуције 1244 СБУН из 1999. године.

– Наставићемо да пажљиво пратимо ситуацију на терену и активности дуж административне линије, подржавајући дијалог за проналажење споразума за смиривање тензија на северу Косова – истакао је портпарол Кфор.

 

Извор: Танјуг

Ознаке