Србија

ВРЕМЕНСКИ РОЛЕРКОСТЕР: Метеоролог најавио промену какву нисте очекивали

Ноћ ка уторку биће претежно ведра и хладна уз мразеве од -5 до -2, а локално ће бити и око -8 степени Целзијуса, посебно над пределима где буде снега на тлу, наводи метеоролог Марко Чубрило.

– У уторак мало до умерено облачно, суво и хладно уз дневни максимум од -1 до +4 степена Целзијуса. У среду следи промена синоптике. Са развијањем новог, секундарниг, циклона над Средоземљем, ка нама се покреће струјање влажног, али и топлијег ваздуха са југа тако да ће у среду уз наоблачење повремених падавина углавном бити над јужним и источним делом региона јер би се тај први циклон кретао преко Сицилије даље на исток. Углавном ће то бити киша, која би локално над југом Србије могла бити и доста јака – каже Чубрило.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

У почетку би осим кише на северу и истоку региона могло бити и слабог снега или чак краткотрајне ледене кише. Јужни ветар ће током дана јачати, посебно на планинама и у кошавском подручју где ће увече на југу Баната бити и олујних удара. После слабог јутарњег мраза у среду максимум до +3 до +8, само на истоку Србије око -1 степен Целзијуса.

У четвтак мало до умерено облачно уз даље отопљење, кошава ће на кратко ослабити, а увече поново јачати. Дневни максимум изнад просека за овај део године и требао би се кретати од +5 до +12 степени Целзијуса, само на истоку Србије око +1 степен Целзијуса.

У петак под утицајем новог циклона биће промењљиво облачно и над већим делом региона веома топло време за овај део године.

– Биће честе појаве кише, на југу је могућа и грмљавина, а локално поново може бити врло обилних падавина. У кошавском подручју јака, топла, кошава која ће средином дана ослабити и престати, а на планинама јак јужни ветар. После подне на северу Србије почиње упад хладнијег ваздуха уз окретање ветра на севеозападни смер и јаче захлађење. Дневни амксимум биће од +8 на северозападу до око +17 понегде над фенским деловима региона – каже метеоролог.

Као последица тога, киша ће касно после подне и у току ноћи ка суботи брзо прелазити у снег, прво на висинама преко 600 метара надморске висине, а затим се снежне падавине очекују и у нижим пределима, посебно на северозападу региона.

– Сумирано, пред нама су велике температурне осцилације која ће нас из мраза и снега поново водитио ка пролећном типу времена, док је за наредни викенд поново могуће јаче и краће захлађење. Сигнала за неко дуже и израженије захлађење у овом моменту нема – закључује Чубрило.

Извор: Курир.рс