Србија

ВУЧИЋ ЧЕСТИТАО

Председник Србије Александар Вучић и министар одбране Милош Вучевић свим војним ветеранима честитали су 4. децембар – Дан војних ветерана.

Александар Вучић војним ветеранима честитао је Дан војних ветерана који је, подсетио је, установљен у знак сећања на дан потписивања примирја у Првом балканском рату.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Настављајући традицију старих ратника Војске Краљевине Србије, избором овог датума за Дан војних ветерана обезбедио се континуитет са ветеранима из времена 1912. године, када је Краљевина Србија, као модерна држава, ангажовала део свог становништва у рату и све материјалне и финансијске резерве уз стварање Балканског савеза са својим суседима“, навео је Вучић.

Захвални смо, истиче, свим генерацијама наших ратника који су преко ноћи остављали куће и имања како би обукли своје часне униформе и бранили оно што нам је и данас најсветије.

„Цела наша историја била је дуг и мукотрпан пут до слободе и борба за њено очување. Наши војници, без обзира на век у којем су живели и бранили огњишта, ходили су стазама до победе, како би Србија могла поново да се уздигне, поносна и слободна, каква је увек и била. Ви сте понос ове земље и народа, узор генерацијама које поштују храброст, патриотизам, као и достојанство са којим се носи униформа и грб Србије“, нагласио је Вучић.

На том трагу, написао је председник, настављамо да се боримо за Србију, сада на другачији начин, како бисте видели да ваше жртве и напори нису били узалудни и како бисте знали да сва наша деца имају будућност у слободној, сувереној земљи, која се брзо развија и напредује.

„Захваљујући вама који сте ту и онима којих, нажалост, више нема, ми смо данас слободни људи и баш зато је наша дужност не само да оживимо успомену и одамо почаст храбрим борцима и јунацима, учесницима свих ратова и борбених дејстава за ослобођење Србије, већ да на свим пољима живота и рада искажемо бригу за војне ветеране“, навео је Вучић.

У честитки председника закључује се да Србија никада неће посустати у борби за боље сутра, вечно памтећи и клањајући се жртвама које су војни ветерани поднели.

„Успомена на претке понос“

Министар одбране Милош Вучевић је у честитки навео да војни ветерани, негујући традиције старих ратника Војске Краљевине Србије, на најбољи начин показују да су успомена на претке и историја коју имамо наш понос, никако стид и не смеју бити заборављене.

„У жељи да више никада не будемо приморани да оружјем бранимо нашу отаџбину од непријатеља, клањам се пред сенима оних којих више нема и кажем вечно хвала свим ветеранима на жртвама које су поднели уз обећање да оне нису биле узалудне. Њихов дух наставиће вечно да живи кроз потомке“, навео је Вучевић.

 

 

 

 

 

 

Извор: РТС