Србија

ВУЧИЋ ОДЛОЖИО ПОВЛАЧЕЊЕ СА МЕСТА ПРЕДСЕДНИКА!

Председник Србије Александар Вучић поново је одложио своје повлачење са чела Српске напредне странке. Овог пута до следеће Скупштине СНС. Претходно је то било до формирања Владе Србије, раније га је у овим намерама осујетила корона, па жеља да још мало остане и тако у недоглед.

Председник Србије често најављује, а затим одлаже своје повлачење са чела СНС. Ево већ пуних пет и по година.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Његов претходник Томислав Николић то је урадио чим је постао председник Србије, рекавши да жели да буде председник свих грађана.

Вучићу ова одлука очигледно тешко пада.

Последњи пут је о овоме говорио у синоћњем гостовању на РТС.

На питање водитеља до кад ће бити на челу странке, Вучић је рекао:

“Чим се заврше наше локалне скупштине, заказује се скупштина странке. Пошто ја знам да вас не занима програм, једино што вас занима је то где је Вучић, а ја на то имам један одговор: а што бринете толико о томе? Зар не мислите да сам ја најгори на свету? Па сваког дана говорите људима да сам ја најглупљи, најгори, најнеспособнији, најодвратанији… Син му криминалац, брат му криминалац, ја криминалац, овакав сам и никакав, само никад нисте нашли да сам украо, никад ниједан рачун, ниједан динар да сам украо. Ваљда се ви радујете да ја што дуже будем на том месту, јер ћете лакше да победите”, рекао је Вучић и закључио:

“На крају се сва та политика сведе на то – Вучића не можемо да победимо, ајде немој да се кандидујеш”.

Оно што председник није рекао јесте да о свом повлачењу најчешће говори он сам.

Ево само Влада да буде
У току последњих годину дана то је најавио најмање два пута. Прво на свечаној академији напредњака, када су обележили своју 13. годишњицу. Тада је рекао да је ту до избора, а да онда долази време за неке младе људе.

А онда је у интервјуу за Политику изјавио да ће бити ту при избору нове владе, након чега се повлачи са чела странке.

То је рекао и лидеру ССП Драгану Ђиласу, приликом консултација о формирању владе.

“Он је и децидно потврдио да ће отићи са чела СНС. Током јесени ће напустити место председника СНС, данас је то опет поновио“, рекао је председник ССП Драган Ђилас након разговора са њим у јулу ове године.

Јесен прође, сад чекамо пролеће и неку нову Скупштину СНС.

Истина је да Вучић ову одлуку одлаже од 2017. године и победе на председничким изборима. Тада је у емисији Ћирлица на ТВ Хепи рекао да ће у јануару 2019. предложити кандидата који ће га наследити на месту председника СНС.

“У 2018. је десет година СНС-а, ја мислим да се конгрес партије заказује за јануар 2019, почетак 2019, када планирам да изаберем наследника… да предложим наследника, а верујем да ће га изабрати већина у партији коју водим“, рекао је Вучић, а пренео је Истиномер.

Ове године ћемо да завршимо
У феруару 2018. Вучић је рекао да је максимално још годину дана председник СНС“.

О томе је говорио и 2020, када је обећао да ће се повући до краја године.

“То ћемо ове године да завршимо. Померила нам је све корона, али ћемо свакако то ове године да завршимо”, рекао је Вучић на телевизији Хепи.

Тада је рекао и да се “нада да неће бити бити кандидат“ на председничким изборима 2022. године.

“За годину и по дана су председнички избори. Ми ћемо изаћи са нашим кандидатом, верујем да ћу учествовати у избору кандидата који ће моћи да победи. Надам се да ја нећу бити кандидат, да ћемо наћи бољег кандидата“, навео је тада Вучић.

Још само мало…
Онда је у мају 2021. рекао да жели да остане још неко време.

“Желим да бар до скупштине странке у октобру допринесем борби против криминалаца и тајкуна. То је један од снажних мотива који ме држи на том месту, да пружим отпор онима који су уништили и опљачкали Србију и којима сам опсесија“, рекао је Вучић.

На послетку, није згорег споменути и да Устав каже да председник не може обављати другу јавну функцију или професионалну делатност. То стоји у члану 115 Устава Србије.

 

Извор: Нова