Србија

ВУЧИЋ СЕ ОГЛАСИО НАКОН САСТАНКА СА ЕВРОПСКИМ КОМЕСАРОМ: Ситуација ври

Председник Александар Вучић и европски комесар за суседску политику и проширење Оливер Вархељи састали су се данас, а сада се обраћају јавности после разговора.

– Имао сам отворене и искрене разговоре са пријатељем Вархељијем, и разговарали смо о свим важним темама и наставићемо то да чинимо. Увек смо показивали поштовање према свакој врсти подршке које смо добијали од наших европских партнера. Срећан сам и због оквирног споразума финансијске подршке, разговарали смо наоричито о подршци у области енергетике – рекао је председник Вучић.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Одговори на питања новинара

Председник је одговарао на питање о томе да ли је емотивно реаговао на провокације Приштине.

– Ја се емоција не стидим, десет година сам на власти, за мене је кључно питање да ли је истина то што сам рекао. Шта можете да ми кажете да ово данас што сам рекао није истинито? Ми одемо у Брисел, јел разумете да треба да се породимо да бисмо убацили пола уметнуте реченице о нечему што је подразумевајуће а то је да оно што је потписано у прошлости мора бити испуњено. Како да немам емоције када је у питању останак мог народа – рекао је председник Вучић.

– Сваке недеље производите нове акције које праве тензије и које доводе у питање опстанак мира и стабилности. Онда сам приморан да слушам глупости и лудости о томе како је Христ дошао на власт у Приштину. Ово знају сви у Европи само се праве да не знају да је то тако јер имају једну острашћену. Мени је ово последњи мандат, ја сам добио огромно поверење народа које морам да оправдам тиме што се борим за народ. Ако сам нешто урадио оним што сам рекао синоћ и данас, да неко чује о патњи српског народа на Косову и Метохији, да укажем на оно што се дешава, шта ме брига што сам ја изгубио у очима било кога у Вашингтону, Берлину или било где другде. Ако је то био једини начин да нешто покренем, срећан сам што сам то урадио. Ја не разумем људе који немају емоцију, а како да нема емоцију када је у путању опстанак мог народа – рекао је Вучић одговарајући на питања новинара.

Истиче да је до сада свугде ишао у најбољој вери да сачувамо мир.

Одлазак у Тирану

– Не видим велики смисао да одем у Тирану али сам спреман, и рекао сам то Оливеру, нисам донео никакву одлуку. Ја сам се надао да ће ићи Ана, али су они мене позвали. Током викенда ћу да донесем одлуку – навео је председник.

Упитао је Вархељија да ли у Европи постоји негде да се у медијима псује мајка председнику републике.

– Кад смо код медијских стратегија – јел сте чули то Оливере? Да ли то има негде у Европи. Пошто код нас нема довољно демократије, довољно слобода, осим да председнику псују мајку, осим што га три године оптужују да је учествовао у неком криминалу за који се докаже судски да појма није имао, па нит извини. Па само да питам ко мери врсте слобода у Србији, те вас молим да ми пошаљете у току дана где то још има да неко псује мајку председнику републике у европи, да идем у ту земљу, да видим те слободе и да уживам у таквим слободама. Где то још има осим у Србији. Код нас је демократија узнапредовала, али ови што то прате нису забележили добро па их позима да мало забележе, пошто такав случај демократије не постоји нигде – рекао је Вучић.

Ја сам обичан човек који има и срце и душу и који се бори за свој народ.

– Око Тиране не знам, али знам да је све што сам рекао. Једино што није истина је што не знам да ли ће за 7 или 10 дана опет смислити неку будалаштину. Шта су Срби ти урадили? Онда се чуде што Срби реагују – истиче Вучић.

О ситуацији на КиМ

– Говорио сам и упознао сам га са нашим виђењем о ситуацији на КиМ. Нисам ни луд ни пијан ни блесав, указао сам на све што се дешавало од почетка године и да се постепено урушавала свака врста могућности за нормалан разговор са приштинском страном.

Каже да се није покајао ни за једну реч о Куртију, Рашићу,Трајковић и да све што је рекао јуче мисли и данас.

– Да ли би нас ико икада чуо да нисам наступио на другачији начин?! Издали су једно оштро саопштење, да се дан након тог саопштења нико не би сетио. Ситуација на северу КиМ ври, јер су они тамо понижени два пута.

Потом је ретроспективно изнео сва дешавања на Космету током ове године.

– Најпре је грађанима забрањено да изађу на референдум, што никада раније није било ускраћено право грађанима који себе рачунају грађанима Републике Србије. Онда су нам рекли из света, из Квинте да ће за изборе бити све у реду. Ми ћемо да извршимо притисак. Онда су дошли избори и у Приштини су се похвалили да су укинули за Вучића 60 хиљада гласова и да ће Вучић тако да изгуби изборе. Срби нису могли да гласају. И када сам добио изборе са разликом од милион и шесто хиљада разлике, па су схватили да ни Куртијево отетих 60 хиљада гласова није могло да им помогне, онда су издали једно саопштење веома оштро у којем су рекли да осуђују што српској заједници није омогућено гласање, да се наредног дана тог саопштења нико не би сећао. Тако је почело да се заграва, ситуација на северу КиМ ври. Онда иде пресуда Тодосијевићу за вербални деликт – пример за сваког Србина како мора да буде кажњен – „ко си ти да мислиш да ли је било злочина или није, није твоје да мислиш, твоје је сада да буде кажњен“. Онда је кренула изградња противзаконита и супротно Бриселком споразуму и споразуму са НАТО, изградња база специјалне полиције такозваног Косова, близу Брњака и Јариња, почели свакодневно да упадају са РОСУ јединицама на север, што такође немају право, и да малтретирају Србе. Онда смо имали ситуацију на ивици сукоба када нам је помогао мађарски генерал Келери, командант КФОРА. Зашто сваке недеље да имамо кризу? Онда су измислили кризу са личним картама. Па су измислили тему таблица, иако су они одговрни за то. У тренутку када су подизали те тензије свакога дана су понављали – ми нећемо никада да формирано ЗСО. То су рекли и јуче, и то није било довољно. Онда су супротно Бриселском споразуму сменили Ненада Ђурића. Шта је следеће недеље? Онда је хтео да у Скупштину уведе своје послушнике Рашића, Трајковић и остале, да би увели косовску восјку да би је легитимизовали и да могу да кажу да су и Срби за то гласали. Ни то није довољно, хтели су да укину српски као службени језик. Е сад је рекао – уводимо их у Владу. Имаш ти право да уведеш кога хоћеш, све најгоре које можеш да замислиш можеш да уведеш са дна каце, и онако су сви такви, али зашто обмањујете цео свет да су то представници Срба. Представници Срба су они који су добили 93 посто на изборима, не они који су добили два – рекао је Вучић.

Како каже ово је директно кршење свих демократских поступата.

– Надам се да ће данас изјава ЕУ бити јаснија.

Доста тих прича о две стране јер ми нисмо урадили ништа

– Ит’с еноугх! То ми је рекао. Доста је! Доста тих прича о две стране јер ми нисмо урадили ништа, само смо сваки пут морали да гасимо ватру и да се боримо за мир и стабилност. Девет месеци нас оптужују да ћемо неког да нападнемо у региону и види се да су лагали! Нема извини. Да питам сада наше пријатеље из ЕУ и све вас, шта ће следеће недеље да буде? Који је следећи њихов потез? Ја сам рекао, да лично после свега овога не видим смисао да Србија присуствује Самиту у Тирани. Вархељи ми је рекао да људи из ЕУ мисле да је важно да Србија буде заступљена на самиту ЕУ- Западни Балкан у Тирани, и спреман сам да размотрим одлуку и да је поништим.

Он је рекао да ће са колегама из Владе размотрити могућност да ту одлуку промени, јер премијерка мисли да постоји шанса да се у Тирани нешто каже о свему ономе што мучи српски народ на Косову.

Председник је нагласио да је о томе разговарао са премијерком Аном Брнабић која сматра да је Србији место на том самиту.

– То није питање моје сујете и спреман сам да још једном размотримо ту одлуку – рекао је шеф државе.

Каже да се (на КиМ) баве хиперпродукцијом напада на све што је српско.

– Срби јужно од Ибра су спремни да напусте институције, а северно да не пусте никог да уђе. Људи неће више да трпе Куртијев терор, разумите да све ври – наглашава председник.

Председник је потом истакао да ће Србија и ЕУ ове године имати убедљиво највећу трговинску размену.

– То говори о томе колико зависимо од ЕУ, колико смо тога доброг добили, а ви на мене можете да се љутите због свега што сам рекао комесару.

Истиче да је свако слово које је изговорио истинито.

– Да ли сам искористио неку тежу реч, то је друга ствар. Оливер нас је упознао шта можемо да очекујемо у будућности, то би биле велике ствари за Србију. Нећу никада крити своју огромну захвалност ЕУ уколико пола од тога буде резервисано и опредељено за Србију. Надам се да ћемо искрено моћи да говоримо о свему, увек.

Напомиње да су разговарали и о енергетици.

– Србија ће добити подршку од 165 милиона евра које ће моћи да искористи до краја године и ја сам изузетно захвалан, то је важна ствар. То је ЕУ завршила у интересу земаља Западног Балкана. Хвала Вархељију и Урсули фон дер Лајен на таквој подршци.

Објашњава да ми на гас комбинованим ценама не трошимо мање од 200 милиона, а на струју између 42 милиона у новембру и очекиваних 94 или 100 у децембру.

– Разговарали смо и о даљој диверзификацији о енергетским изворима у Србији и енергетским пројектима, који је најбољи приступ терминалима течног гаса и како даље да развијамо нашу трансмисиону мрежу. Покушаћемо да убрзамо радове на интерконектору. Говорили смо и о много стратешких ствари, али и о брзој прузи Београд- Ниш. Срећан сам што ће Ниш и југ Србије ускоро имати брзу пругу, и ту је ЕУ одобрила велику подршку не само у зајмовима, већ и у поклону, грантовима.

Председник каже да су разговарали и о владавини права и уверен је да ће ЕК уважити све промене на којима се ради.

– Радимо на читавом пакету усаглашавања са европским законодавством. Верујем да можемо још брже напредовати у тој области.

Каже да су причали и о свим спољно-политичким темама.

– Разумео сам критике о усаглашавању српске спољне политике са европском политиком. Обавестио сам га да преко територије Србије нико не може да прави такозвано заобилажење санкција јер се ми не бавимо криминалом и зарађивањем на било чијој муци преко рата. Имамо довољно снажне финансије да сами о себи бринемо, али и уз помоћ ЕУ.

Вархељи: Једино право дугорочно решење јесте чланство у Унији

Европски комесар за суседство и проширење Оливер Вархељи, рекао је да је срећан када дође у Београду и додао да су прошли месеци доказали да се велике ствари дешавају у процесу прикључења ЕУ.

– Процес проширења је један од три приоритета лидера ЕУ, а то је разлог зашто идуће недеље имамо самит у Тирани, где ће наши лидери доћи да разговарају о региону. Потребна нам је Србија, лидер Србије који ће седети за столом. Не морам да говорим колика је пажња јавности сада, када је реч о односима ЕУ и Србије – рекао је Вархељ.

Како је навео, једино право дугорочно решење јесте чланство у Унији.

– Морамо заједно да радимо на дгорочним стратешким везама, заједно да делујемо, када имамо заједничке изазове, а можда и када изазови нису заједнички. У јуну су лидери потврдили једногласну посвећеност перспективи чланства за цео Балкански регион, јер за нас то није само геополитички приоритет, већ је то основна фундаметална веза за цео континент – рекао је.

Како је раније најавила Верхељијева портпаролка, тема разговора биле су реформе које се очекују од Србије у процесу европских интеграција, али су разговарали и о другим темама од „заједничког интереса као што су сарадања у области миграција и сарадња у енергетској безбедности“.

Раније данас, Вархељи се састао са председницом Владе Србије Аном Брнабић у згради Владе Србије.

Извор: Курир.рс