Свет

ЗАПАД У СТРАХУ: Путин донео одлуку, Европа је следећа?

Руски председник Владимир Путин и његов министар одбране јуче су дали низ врло занимљивих изјава на великом састанку са војним заповедницима.

Њихове изјаве анализирали су стручњаци из америчког сигурносно-обрамбеног аналитичког центра, Института за ратне студије, а резултате су објавили током ноћи.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

У анализи износе низ занимљивих опсервација. Прва се односи на Путиново обећање да ће „руској војсци омогућити све што тражи“. Путин је притом тврдио да „нема финансијских ограничења“ у погледу ресурса које је спреман омогућити војсци.

Аналитичари ИСW-а истичу покушаје руског председника да у јучерашњем говору умири критички расположену проратну заједницу, која укључује ратне блогере, те подсећају и на његову изјаву према којој руско министарство обране „мора обраћати пажњу на критике“ и „саслушати оне који не заташкавају проблеме“.

„Могућа је фундаментална промена“

Путинове изјаве о финансијској подршци државе ратним напорима војске могле би сугерисати фундаменталну промену у приступу Москве конфликту – промену која би могла имати велик значај за целу Еуропу, наводи ИСW у анализи.

„Руски војни порази у Украјини могли би уверити Путина да промени стратешку алокацију ресурса руској војсци“, истиче Институт за ратне студије, па додаје: „Путин може одлучити о пренамени руског прорачунског новца на начин који би Кремљу омогућио да створи велику конвенционалну војску науштрб економског раста и потрошачког комфора, баш као што су радили Совјети.“

„Такав развој догађаја стајао би ресурса и времена, али је могућ. ‘Препоруке’ министра одбране Сергеја Шојгуа, које је сигурно приватно представио Путину пре него што их је јавно изрекао, заједно с Путиновом одлуком да руској војсци омогући све што јој треба, баш као и низ других индикатора, сугериш да је Путин можда већ одлучио припремити значајну конвенционалну војну претњу Европи једном кад заврши рат у Украјини“, закључује ИСW у анализи.

Извор: Индекс