Србија

ЗАВРШЕНА СЕДНИЦА САВЕТА ЗА НАЦИОНАЛНУ БЕЗБЕДНОСТ: Вучић издао наређења

Председник Србије и врховни командант Александар Вучић обратио се нацији после седнице Савета за националну безбедност.

Вучић је истакао да се тренутно догађа оно што се најавило већ јуче и претходних дана и недеља.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Најпре с тог међународног аспекта, у ком имате директних фалсификата, огољених лажи о стању на терену. На терену имамо тешку борбу једног народа за опстанак на својим огњиштима“, рекао је Вучић.

Он је поновио да „косовска полиција“ нема никакво право да буде на северу Косова и Метохије, већ то мора бити Директорат Север.

„Данас су упадали са специјалним јединицама. Из међународне заједнице се праве да то нису видели“, казао је он.

Како је навео, ради се о „завршавању са српским проблемом на Косову и Метохији“ и оптужио део међународне заједнице да у томе учествује.

„Реч је о покушају завршавања са српским проблемом на КиМ у коме учествују Курти, приштинске власти и добар део међународне заједнице. Господин Пантић је најбољи пример. Видео надзор је потврдио да ништа није урадио испред своје куће, онда су рекли да је то урадио у Лепосавићу, и то пре годину дана. Човек је срчани болесник, који је недавно имао операцију, а породицу му нису обавестили ни где је ни како је“.

Како је казао, разматрали су шта им је чинити.

„Важно нам је да позовемо и Албанце и Србе на очување мира“, рекао је.

Како је навео, Американци траже уклањање барикада.

„Одлично сам разумео ту поруку и очекивао сам је, иако сам разочаран. Имају своје чедо и чувају га. Албанско дете су направили пре 20 и нешто година и завршили пре 14 година. Кажу да су барикаде проблем. Оне не ограничавају кретање ниједног Албанца. То је протест“.

Председник Србије је рекао да је за њега ово најтежи дан од када је председник или премијер, као и да је пред нама најтежа ноћ.

„Имам питање за наше америчке партнере: Које споразуме поштује Приштина и које поштују Американци“.

Истакао је да је наше да позивамо на мир и да нико ни случајно не дира КФОР и Еулекс, али и да позивамо на пуштање на слободу невиних људи.

„Сада не смеју да га пусте на слободу јер је јасно да су га потпуно невиног ухапсили. Шта су они радили на северу? По ком правном акту“, питао је Вучић.

Он је рекао да имамо информације из КФОР-а да Албанци неће предузимате насилне акције против демонстраната.

„Издао сам најважнија наређења и Савет за националну безбедност их је прихватио. Поносан сам на наше војнике и полицајце. Никада нисмо имали овакво расположење људи да се ставве на располагање својој отаџбини. Поносам сам на све војнике и полицајце. Пре него што било какво наређење добију, милион пута ћемо пре тога покушати да сачувамо мир и сигурност за све наше грађане“, казао је председник Србије.

Председник је додао да Срби на тзв. Косову морају да верују КФОР-у.

„Надамо се да ће гарантовати безбедност Србима. Уколико то не буде случај, одмах ће нам бити све јасно“, рекао је Вучић.

Још једном је нагласио да су за нас ово драматични дани за које немамо никакву кривицу.

„Савест нам је чиста. Везане су нам руке, али и када смо тако дотерани у ћошак, морате да се борите. Моја порука народу је да поштују ЕУЛЕКС и КФОР и да не дозволе да буду испровоцирани“ казао је Вучић.

Председник Србије обавестио је и да 17. децембра долазе међународни партнери, а до тада морамо на сваки начин покушати да сачувамо мир.

Како је рекао, није сигуран да су на западу срећни због Куртијевог понашања, али да могу да га натерају да се понаша пристојно и у складу са нормама међународног права.

„Позивам људе да верују свом руководству. Знамо добро шта радимо и бринемо о нашим људима на Косову и Метохији, али и о сваком грађанину ове земље. Моја порука народу на КиМ је да нема предаје и ми смо уз вас“, рекао је Вучић.

Извор: Б92