Свет

ЗЕЛЕНСКИ ЈЕ ПРИСТАО НА МИР, А ОНДА СЕ ПОЈАВИО ОН!

Велика Британија је забранила украјинском председнику Володимиру Зеленском да преговара, тврди пензионисани пуковник Даглас Мекгрегор

Украјински председник Володимир Зеленски био је спреман да у марту да испуни неке од услова Москве за прекид сукоба, изјавио је у недавном интервјуу пензионисани пуковник америчке војске Даглас Мекгрегор. Он је окривио бившег британског премијера Бориса Џонсона за спречавање договора.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Током састанка украјинске и руске делегације у Истанбулу, појавиле су се вести о потенцијалном споразуму којим би Кијев одустао од своје амбиције да се придружи НАТО-у и пристао на неутралност, у замену за повлачење Русије на борбене линије пре фебруара. Неколико дана касније, Зеленски је рекао да је открио доказе о ратним злочинима на територији са које су се евакуисале руске снаге и да су преговори прекинути.

У интервјуу са војним историчарем Мајклом Влахосом, објављеном у суботу, Мекгрегор је тврдио да је Велика Британија одговорна за изненадни завршетак мировних преговора.

„Имамо доказе да је крајем марта Зеленски рекао „да би Украјина могла да буде неутрална“, а када је та изјава стигла до Вашингтона и Лондона, званичници Велике Британије и САД-а су се разбеснели“, изјавио је бивши амерички пуковник.

„Борис Џонсон је заступао интересе Вашингтона и одбио је предлог Зеленског за преговоре, охрабрујући га да настави борбу са Русијом“, тврди Мекгрегор.

Мекгрегор није први амерички званичник који је сугерисао да је Зеленски био спреман за мир у марту.

Фиона Хил, бивша директорка америчког Савета за националну безбедност за Европу и Русију у Трамповој администрацији, написала је у септембру да је у Истанбулу договорено „привремено решење“.

Украјински медији су у мају повезали крах ових преговора са притиском који је на Кијев наметнуо Џонсон.

Бивши британски премијер је посетио Кијев 9. априла, наводно без најаве, а према писању листа Украјинска правда, рекао је званичницима да „чак и ако је Украјина спремна да потпише неке споразуме о гаранцијама са Путином, Запад то неће подржати“.

Сада, скоро десет месеци након сукоба, Зеленски је забранио преговоре са руским председником Владимиром Путином и обећао да ће поново преузети све области Доњецка, Луганска, Херсона и Запорожја – које су у септембру гласале за придруживање Руској Федерацији.

Украјински лидер је такође обећао да ће заузети Крим, који је део Русије од референдума 2014. године. Прес-секретар Кремља Дмитриј Песков рекао је да је Русија и даље отворена за разговоре, али је у октобру упозорио да западне силе морају бити укључене, јер би само споразум са Украјином могао бити „убрзо отказан по наређењу Запада“.

 

 

 

 

 

 

Извор: Информер.рс/RT

Ознаке