Свет

Зеленски признао болну истину

Председник Украјине Володимир Зеленски изјавио је данас да је ситуација на фронту у региону Донбаса тешка и болна, и да захтева сву снагу и концентрацију државе.

– Пре свега, ствари на фронту. Бахмут, Кремина и друге области у Донбасу које захтевају максимум снаге и концентрације – рекао је Зеленски у свом ноћном видео обраћању, пренео је Ројтерс.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Према његовим речима, ситуација тамо је тешка и болна.

– Окупатори распоређују све ресурсе који су им на располагању – а то су знатни ресурси – како би напредовали – истакао је Зеленски.

Кремљ: Русија никада није следила туђе услове

Русија никада није следила туђе услове, усмерена је само на своје циљеве и на здрав разум, изјавио је портпарол Кремља Дмитриј Песков, одговарајући на питање да ли је Москва спремна да преговара под условима Кијева.

– Никада нисмо пратили туђе услове. Усмерени смо само на своје. И на здрав разум – рекао је Песков.

Кијев тражи „мировни самит“, али…

Украјинске власти би желеле да крајем фебруара одрже „мировни самит“, највероватније под окриљем Уједињених нација, с председником те организације Антонијом Гутерешом у својству посредфника, изјавио је шеф украјинске дипломатије Дмитриј Кулеба.

– Уједињене нације би могле да буду добра платформа за одржавање таквог самита, пошто то не значи вршење услуге одређеној земљи. У то су укључени сви – изјавио је Кулеба у интервјуу за агенцију Асошијетед прес.

Кулеба је, такође, навео да дипломатија игра важну улогу у окончању сукоба.

– Сваки рат се завршава дипломатским путем. Сваки рат се завршава на основу дејстава предузетих на бојном пољу и за преговарачким столом – додао је он.

Ипак, Кијев сматра, како је навео Кулеба, да би Русију на такав самит требало позвати тек после међународног суђења.

 

 

 

 

 

 

Извор: Новости.рс