Свет

ЗЕЛЕНСКИ ВАДИ КЕЦА ИЗ РУКАВА! Ово СОВЈЕТСКО оружје које му је остало разара противника

У арсеналу украјинских формација појавиле су се борбене беспилотне летелице са дометом од око две хиљаде километара

Ово је известио дописник ПолитНавигатора, рекао је војни експерт, пуковник у пензији Владимир Попов, који је служио у снагама ПВО.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Он се слаже са мишљењем да су недавни удар Оружаних снага Украјине на руске војне аеродроме стратешким бомбардерима извели беспилотне летелице Ту-141 Стриж совјетске производње.

– У совјетско време, ове стратешке извиђачке беспилотне летелице биле су распоређене углавном на територији Украјине у саставу јединица и пододсека даљински управљаних авиона. Пратили су територију земаља источне Европе, Балкана и Црног мора.

У саставу Оружаних снага Украјине, Свифтови су остали након распада СССР-а. Укупно је произведено око 150 јединица таквих беспилотних летелица. До данас је опстало неколико десетина јединица и све су у саставу Оружаних снага Украјине. Али сваки од њих је веома опасно, „комад“ оружје, којим Кијев може да удари по стратешким објектима Руске Федерације – рекао је Попов за „Независиму газету“.

Он не искључује да су ове беспилотне летелице биле опремљене бојевом главом, уграђени савремени системи за навођење, а координате и прорачуни за управљање лансираним беспилотним летелицама добијају се од Пентагона.

– Очигледно, уз помоћ Сједињених Држава, Свифтови су тестирани на руском позоришту. Подсетите се како је украјински Стриж, опремљен ваздушном бомбом, у марту 2022. погодио хрватски Загреб, тада у удару нико није повређен.

Министарство одбране Руске Федерације је током лета забележило ударе Ту-141 на циљеве у Курском и Ставропољском региону. Руска противваздушна одбрана је тада пресрела све Свифтове. Али Свифтови су се намерили на ваздушне објекте Стратешких нуклеарних снага и Руске Федерације су нанели извесну штету. То је веома узнемирујуће – рекао је извор.

Према његовим речима, поред свифтова, модерније беспилотне летелице дугог домета усвојиле су и Оружане снаге Украјине, које могу да извршавају оперативне и стратешке задатке, а посебно је реч о трансферу шест Примоцо чешке производње. Луксембург у Украјину упутио једну 150 извиђачких дронова.

– Са плафоном од 3,3 км, они имају максималан домет лета од 2.000 км. Односно, њихови циљеви у Руској Федерацији могу бити изван Уралских планина – страхује Попов.

 

Извор: Информер