Србија

„АКО ВОЈСКА СРБИЈЕ ПОКУША ДА УЂЕ, МИ СМО СПРЕМНИ“

Фото: Јутјуб

Распоређивање српских војних и полицијских трупа на КиМ заменик министра одбране тзв. Косова, Шемси Сиља, назива апсурдним и немогућим

Он каже да је повратак српске војске на Косово немогућ и додаје да су такви захтеви игра председника Србије који ствара тензије.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

То је апсурдан захтев, али и игра Србије која зна да маневрише у ситуацијама у којима се налази. Дошао је тренутак да потпишемо споразум који по свој прилици не иде у прилог Србији. Србија се пре свега игра хибридним ратним играма ширећи сукцесивне лажи, истовремено подносећи апсурдне захтеве – каже Сиља за Косовапрес, преноси „Репортери“.

Он истиче „да се војска попут српске, која је извршила геноцид, не може вратити на Косово“.

Према његовим речима, Србија покушава да искористи тензије које сама ствара, како би за себе створила повољнију ситуацију у дијалогу са Косовом.

– Сада се стварају такве ситуације да се тражи повратак војске која је својевремено осуђена, капитулирала захваљујући неуспеху који је претрпела јер је починила злочине. Војска која је починила геноцид неће, нити ће смети да се врати на Косово. Србија мора да схвати да српској војсци нема места на Косову, овде је војска Косова, то је војска НАТО-а, она која је српској показала где јој је место и треба да разуме реалност, колико год да је горка. Али знамо да Србија не може да то разуме, ствара тензије, покушава да извуче из ове ситуације повољности за дијалог. Али повратак српске војске је за нас немогућ и неприхватљив, не постоји нико ко ми могао да оправда тако нешто – рекао је Сиља.

Он је указао да се војска Косова постепено подиже у складу са стандардима НАТО.

– Војска је спремна, спремна за могући покушај спољне силе да наруши интегритет и суверенитет Косова. Надамо се да тај дан неће доћи, али имамо среће, јер заједно са НАТО-ом осигуравамо безбедност. НАТО има одговорност за безбедност, а ми ћемо одговорити на своју обавезу, нашу заклетву и уставном обавезом да одбранимо нажу територију и суверенитет – објаснио је Сиља.

Истовремено Сиља, говорећи о напуштању косовских безбедносних снага, наводи да су од 127 припадника који су окренула леђа војсци прошле године, троје или четворо из српске заједнице.

За њих тврди да су уцењивани да оду, да су били изложени притиску и на створене атмосфере претње тражили су да напусте своја радна места.

Он је указао да је стално било одлазака из војске, али је прошла година по броју била забрињавајућа.

 

 

 

 

 

 

Извор: Косово Онлине/sd.rs