Свет

АМЕРИКА ИМА НОВИ ПЛАН У УКРАЈИНИ! Да ли Русија има одговор на овако нешто?

Pixabay.com

Нова америчка, проширена обука за украјинске војнике почела је у Немачкој у недељу, а циљ је да се у наредних пет до осам недеља на бојно поље врати батаљон од око утренираних 500 војника, изјавио је данас начелник Здруженог генералштаба америчких оружаних снага, генерал Марк Мили

Мили, који планира да данас посети тренажни центар Графенвор недалеко од Нирнберга, како би на лицу места видео како изгледа програм, рекао је да су војници, који се обучавају, напустили Украјину пре неколико дана.

На располагању за обуку у Немачкој налази се читав сет оружја и опреме, а досад, Пентагон је одбијао да каже када ће тачно почети обука.

Како преноси АП, украјински војници ће научити како да се боље крећу и координишу унутар батаљона, користец́и комбиновано артиљерију, оклоп и копнене снаге.

Говорећи са двојицом новинара који су путовали са њим у Европу, Мили је рекао да ће комплексна обука, комбинована са новим сетом оружја, артиљерије, тенкова и осталих борбених возила који су на путу ка Украјини, бити кључна у помагању Украјини да поврати своју територију коју је Русија освојила.

– Ова подршка је веома битна, јер Украјина ће моћи да се одбрани. Надамо се да ћемо моћи да изведемо ово сви заједно у кратком временском року – напоменуо је Мили.

Како је додао, циљ је да све ново оружје и опрему, која ће се испоручути Украјини, буде одмах доступна за употребу утренираним војницима, „негде пре него што крену пролећне кише“.

– То би било идеално – поручио је Мили.

Овај програм ће укључити, осим рада на терену, и предавање у учионицама и почеће са мањим тимовима, а онда ће се постепено повећавати и укључиваће веће јединице.

Досад, фокус САД је био на пружању помоћи Украјини на бојном пољу, конкретно,на обуци како да користе западне оружане системе који континуирано пристижу у Украјину.

САД су досад већ обучавале више од 3.100 украјинских војника како да користе и одржавају одређене типове оружја, укључујући и „ховицере“ и „ХИМАРС“.

 

 

Извор: Srbija Danas

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ

КАЛЕНДАР

јануар 2023.
П У С Ч П С Н
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031