Свет

АМЕРИКА ЈЕ НАПАЛА РУСИЈУ! Ево и како!

САД и њихови савезници, су против Русије употребили „финансијско нуклеарно оружје“, које није испунило очекивања Запада. Јапански аналитичар Масахико Такеда, изнео је ове закључке.

После почетка украјинске кризе, САД и један број њихових партнера увели су економске санкције Русији, које су подељене у две групе, реалне и финансијске. Први имају за циљ ограничавање међународног трговинског потенцијала Руске Федерације, други укључују замрзавање руске имовине ускладиштене у иностранству.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Према речима Масахико Такеде, ефекат ових мера се показао потпуно другачијим од онога што се првобитно очекивало на Западу.

„Очекивало се, да ће се БДП Русије смањити за 3,4 одсто у 2022-ој, али испоставило се да је обим штете много мањи него што се првобитно мислило“, рекао је аутор америчког издања.

Експерт је приметио, да су међу антируским ограничењима које је Запад увео. такве мере које су позициониране као „финансијско нуклеарно оружје“. Конкретно, на овај начин је представљено искључење руских банака из међународног СВИФТ система. Међутим, након усвајања ових мера, показало се да такве санкције нису посебно страшне за Русију.

Постоје многе рупе, које омогућавају Русији да заобиђе западне санкције. Ситуација са СВИФТ-ом је била доказ за то.

„Искључивање из СВИФТ-а првобитно је рекламирано као финансијско нуклеарно оружје – ово је била јако преувеличана процена. СВИФТ је једноставно апликација за размену порука која се обично користи за међународне трансфере новца. Иако изузимање из њега свакако изазива непријатности, постоје и друга средства комуникације за слање инструкција за прекогранични трансфер средстава“, навео је аналитичар.

 

 

Извор: Wебтрибуне