Русија

АМЕРИКА ЈЕ ОДЛУЧИЛА ДА УНИШТИ БАЛКАН! Огласио се Лавров

Сергеј Лавров (Фото: Јутјуб)

Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров оштро је критиковао Запад, посебно Америку.

Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров одржао је конференцију за новинаре у Москви. Шеф руске дипломатије је оштро говорио о САД, и рекао да Запад преко Украјине води рат против Русије. Руски министар спољних послова је такође упоредио недавне акције САД усред рата у Украјини са акцијама Адолфа Хитлера и Наполеона Бонапарте. Рекао је да су нацистички вођа и француски цар једном покушали да искористе исту тактику против Русије.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Криза у свету је настајала много пре почетка руске специјалне војне операције Санкције супротне западним постулатима се користе против Русије, али би ускоро могле да буду употребљене против сваке земље која одбија да следи америчка наређења. Демонизација, уцене, санкције, претња силом, западна линија уништавања традиционалних веза историјских партнера су средства која користе САД против конкурената“, рекао је он, преноси РИА Новости.

У индо-пацифичком региону Запад је кренуо у правцу стварања блока против Русије и Кине, сматра Лавров.

„Преко Украјине, Запад води рат чији је задатак коначно решење ‘руског питања’. Чуо сам нову идеју Емануела Макрона да се сазове конференција европских држава, укључујући земље ЕУ, Источног партнерства, емигранте из Русије који су активни у политици, као и представнике руских региона. Ситуација одражава правац ка глобалној доминацији под претњом казне. Запад је изопачио принципе УН, није постојао принцип немешања у унутрашње ствари, стотине пута су САД користиле своје снаге у иностранству, кршећи Повељу УН“, рекао је Лавров.

Он је рекао да је Русија спремна да одговори на све озбиљне предлоге када је у питању ситуација са Украјином.

„Запад одлучује за Украјину, он је био тај који је забранио Украјини да преговара са Русијом и сада то забрањује: потребно је више оружја. Што се тиче изгледа за преговоре, то се разматрало десетинама пута. Током целог лета и ране јесени, западни представници су говорили да је прерано за почетак преговора и да је потребно дати више наоружања. Не може бити говора о преговорима са Зеленским, јер је он забранио преговоре са Русијом на законодавном нивоу“, рекао је он и додао:

„САД су уништиле Ирак и Либију, у Југославији су одлучиле да униште Балкан, између осталог, да би удовољиле Немачкој, која је признала Хрватску и Словенију, пресекла је могућност стварања другачијег формата између балканских земаља. У овој фази не треба да преузимамо иницијативу у оним областима које је сам Запад затворио, на пример Савет Европе. Запад је одлучио да и овде укине Русију, постављајући дискриминаторске препреке за учешће наших представника на конгресима“.

 

Извор: МОНДО