Србија

БАЈАТОВИЋ О ПОСКУПЉЕЊУ ГАСА У СРБИЈИ! Што се нас тиче, ова сезона је затворена!

Фото: Јутјуб

Србија је у завидној позицији што се тиче количине гаса, до краја грејне сезоне ће бити безбрижно, без обзира на сукобе и терористичке нападе у свету.

Складишта се не ремете, а ЕПС је у стабилној позицији, а чак се појавио и као извозник енергената.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

О стабилности енергената до краја грејне сезоне у јутарњем програму Курир ТВ гостовао је Душан Бајатовић, генерални директор „Србијагаса“.

Бајатовић је прво говорио о потрошњи гаса, али и складиштењу истог, које се сигурно неће ни начети.

– Што се тиче потрошње гаса и електричне енергије, са обзиром да добар део становништа управо то користи, иде одлично. Сада можемо и званично да кажемо да је ова грејна сезона затворена што се тиче гаса. Много електричне енергије производимо из гаса, што је помогло колегама из ЕПС-а. Побољшао се и ископ угља, видели сте да се ЕПС у једном моменту појавио као извозник, а сматрам да је то добро. То је последица добре хидрологије, у том смислу, стварно нас је погледао Бог. Што се тиче складишта гаса „Банатски двор“, сигурно га нећемо ни пипнути до краја грејне сезоне – поручио је Бајатовић, па наставио:

– Те резерве гаса остављамо за „не дај Боже“ ситуације, као нпр. да се догоди терористички напад на турском току, према Црвеном мору, као што је било на северном току један и два.

Након тога, упоредио је ситуацију Европе са Србијом, рекавши да смо ми одлично одиграли дату ситуацију по питању енергената:

– Ценовно је такође одлична ситуација. Обелодањено је да ће бити 11% већа цена и за грађане и за фабрике. Свакако, да је то најјефтиније у Европи. Реална цена гаса за домаћинство ће бити око 40 динара, сходно вашем дистрибутеру, јер није „Србијагас“ једини. То заиста није много, ова мања потрошња услед повећаних температура је добро дошла и за наше новчанике. Што се тиче потребе за енергентима, Србија је одлично одиграла и на време се припремила. Европа је попунила складишта, јер није очекивала овакав развој рата у Украјини, а то је урадила на рачун индустрије. Ако попуните на рачун индустрије, самим тим нема радних места, опада ГДП, упадате у рецесију, долази до инфлације…

 

 

Извор: Курир