Свет

БАЈДЕН ПО ПРВИ ПУТ НА ГРАНИЦИ! Дошао да процени ситуацију

Фото: Јутјуб

Председник САД Џозеф Бајден допутовао је данас на америчко-мексичку границу, први пут од преузимања дужности 2021. године, како би проценио мигрантску кризу у граду Ел Пасо у Тексасу.

По доласку на аеродром дочекао га је републикански гувернер Тексаса Грег Абот, који му је предао писмо у којем истиче пет корака који би требало да буду предузети у борби са мигрантском кризом, преноси Ројтерс.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Бајден ће се састати са локалним званичницима и лидерима заједница, а касније се очекује да ће отпутовати у Мексико Сити где ће се састати са председником Мексика Андресом Мануелом Лопезом Обрадором и премијером Канаде Џастином Трудоом.

Ел Пасо је прошлог месеца био епицентар великог прилива миграната, а стотине су спавале на улицама на ниским температурама јер су локална склоништа била пуна, док је градоначелник Оскар Лизер прогласио ванредно стање.

“Ел Пасо тајмс“ пише да је Абот главни критичар Бајденове имиграционе политике и често га је позивао да посети границу, а граничну безбедност је поставио као главни циљ своје администрације.

Бајден је недавно најавио нове мере које ће омогућити да 30.000 миграната месечно са Кубе, Хаитија, Никарагве и Венецуеле уђу у земљу и легално се запосле на период од две године, под условом да се пријаве из своје земље и да нађу некога из САД ко ће их финансијски подржати. Те мере су, како додаје Ројтерс, наишле на негодовање код активиста и заговорника имиграције.

 

 

 

Извор: Курир