Свет

БИВШИ АМЕРИЧКИ ОБАВЕШТАЈАЦ: Ово је рат Русије и САД! Једна Путинова одлука и…

Русија је покварила планове Кијева да заузме Донбас и усудила се да се супротстави Западу, што јој је омогућило да преузме стратешку иницијативу.

То је рекао пензионисани амерички обавештајац Скот Ритер у интервјуу кинеском издању Глобал Тајмса.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„НАТО и САД се више не могу назвати хулиганима којима се нико не усуђује да пружи отпор. Русија се усудила и сигнализирала Западу да има граница њеном стрпљењу. Показала је да може ићи далеко од одговора на неодговорне поступке западних земаља“, рекао је он.

Ритер је напоменуо да је одлука Владимира Путина да спроведе специјалну војну операцију шокирала западне земље, пошто нико од њих није „узимао Русију озбиљно“.

„Сада знамо да ни Украјина, ни Немачка, ни Француска никада нису озбиљно схватиле споразуме из Минска. Они су протоколе користили као параван за стварање армије НАТО-а која је способна да војно реши проблем Донбаса. Али Русија је осујетила њихове планове, а Запад није веровао да ће се Русија одлучити за војну операцију“, нагласио је бивши обавештајац.

Ово није рат Русије и Украјине, већ рат Русије и САД-а

Према његовим речима, алијанса предвођена Вашингтоном била је уверена у неспособност Москве да се одупре колективном Западу.

„Међутим, руска војска се, упркос неким грешкама направљеним у раним фазама сукоба, прилагодила и руски народ је утврдио да тренутна ситуација није конфронтација између Русије и Украјине, ово је конфронтација између Русије и НАТО-а“, рекао је Ритер.

Русија од 24. фебруара спроводи војну специјалну операцију у Украјини. У том контексту, Сједињене Државе и њихови савезници настављају да упумпавају оружје вредно десетине милијарди долара у режим у Кијеву.

Москва је, са своје стране, више пута говорила да снабдевање западним оружјем само продужава сукоб, а транспорт оружја постаје легитимна мета руске војске.

Извор: Webtribune.rs