Свет

ЦЕЛА ЕВРОПА ЈЕ НА ИВИЦИ ОРУЖАНОГ СУКОБА!? Ево и због чега

Фото: Јутјб

Политика Запада, која је усмерена на антируско јачање Кијева, довела је целу Европу на ивицу оружаног сукоба.

Ово је изјавио у среду Константин Гаврилов, шеф делегације Русије на преговорима о питањима војне безбедности и контроле над наоружањем која се одржава у Бечу.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„‘Посредници’ у мирном решавању кризе у Украјини – Француска и Немачка – искористиле су мински ‘Комплекс мера’ и Резолуцију 2202 Савета безбедности УН (усвојену 15. фебруара 2015.) као параван за тајну дипломатију, усмерену на антируско војно јачање Кијева, уз директну сарадњу земаља-чланица НАТО-а. Уз напоре европских званичника та политика је на крају целу Европу довела на ивицу оружаног сукоба“, упозорио је Гаврилов, наступајући на пленарној седници Форума ОЕБС-а о сарадњи у области безбедности.

Бивша немачка канцеларка Ангела Меркел раније је изјавила у интервјуу недељнику „Цајт“ да су посреднички напори Немачке и Француске у такозваном минском формату билли усмерени на то да се Украјини да времена да ојача.

Рат у Украјини може да се прекине у било ком тренутку
Гаврилов је, такође, истакао да кијевски режим и његови западни ментори могу у било ком тренутку да прекину борбена дејства, а да су предлози Русије познати и да остају на снази.

„Кијевски режим и његови западни ментори могу у било ком тренутку да прекину борбена дејства. Предлози Руске Федерације у вези с демилитаризацијом и денацификацијом Украјине, отклањању свих претњи безбедности с њене територије, у оквиру уставно утврђених граница добро су познате и остају на снази“, рекао је Гаврилов.

Према његовим речима, „успех специјалне војне операције је неминован, као и реализација циљева које је поставило војно-политичко руководство Русије“.

„Постизаћемо циљеве на све могуће начине и спремни смо за било какав развој ситуације“, додао је Гаврилов.

Он је, такође, упозорио на то да САД чине све да појачају сукоб у Украјини.

„Украјина је постала полигон за испитивање западног оружја, а САД и њиховим савезницима је дала могућност да анализирају како њихова оружана и војна техника делује при интезивном коришћењу у реалним борбеним условима. Данас представници разних западних обавештајних служби циничнои изјављују да им је употреба вишецевних ракетних бацача ХИМАРС у Украјини омогућила да извуку неке ‘драгоцене лекције'“, навео је Гаврилов.

Он је додао да из тих система „украјинска војска и страни плаћеници масовно убијају цивиле у Донбасу“.

Поверење Русије у НАТО и ЕУ бесповратно изгубљено
Поверење Русије у НАТО и Европску унију је бесповратно изгубљено, Запад није способан за договор, нагласио је Гаврилов.

„Данас европски континент жање плодове егоистичне политике НАТО-а и Европске уније, у које је Русија бесповратно изгубила поверење. Поново ћемо нагласити да је последња кап било признање бившег председника Француске Франсоа Оланда и бивше немачке канцеларке Ангеле Меркел да су ‘осам година симулирали конструктивност’ у оквиру ‘нормандијског формата“, истакао је Гаврилов.

Он је додао да је садашња криза европског система безбедности дубоко укорењена у „настојањима Вашингтона, уз ћутљиво непротивљење његових савезника“ да се све оно што је грађено након Другог светског рата и након геополитичких промена у свету крајем осамдесетих гоидна – претвори у пепео.

„Потпуно се разара војно-политичка тежина ОЕБС-а. Појачан је проблем конвенционалног наоружања у Европи. Незадрживо повећање његове количине довело је до тога да преговори о смањењу нивоа војне напетости изгубе перспективу“, додао је Гаврилов.

 

Извор: Б92