Регион

ЦРНА ГОРА У ВЕЛИКОЈ ОПАСНОСТИ!

Фото: Pixabay.com

Нико нема право да неодговорним одлукама угрожава здравље и живот деце, а статистика о слабим обухватима ММР вакцином у Црној Гори и појава првих случајева морбила у региону, указује на хитну и неодложну мобилизацију свих друштвених чинилаца како би избегли тешке сценарије какве епидемија може донети, порука је са састанка Националне комисије за имунизацију.

Министар здравља, Драгослав Шћекић, казао је да је ситуација веома сложена и да држава предузима најургентније мере како би се сачувало здравље најмлађих. Он је казао да је епидемија морбила практично пред вратима и да више нема времена за одуговлачење и позвао родитеље да што пре вакцинишу своју децу, што је како је истакао, и законска обавеза сваког.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Деца не треба да се излажу опасности зато што неко неодговорно поступа, пре свега са непотребним порукама, а онда и недовољном и неквалитетном информисаношћу, слушајући оне који нису упућени, који не познају проблем, већ су ад хоц против нечега“, поручио је Шћекић.

Он је навео и позитивне примере појединих општина и домова здравља са високим процентом вакцинисине деце где родитељи нису подлегли утицају лажних информација, већ су „са пуним поверењем према здравственим радницима одлучили да здравље и безбедност своје деце повере науци а не неутемељеним и непровереним информацијама“.

„У сваком случају, ако грађани, односно родитељи не буду вакцинисали своју децу како је законом предвиђено, педијатри односно здравствене установе ће бити дужне да подносе пријаве против неодговорних родитеља, који не воде рачуна прво о својој, а онда и о осталој деци. То значи да ћемо имати проблеме у вртићима, у школама, и нажалост можемо довести до тога да наша деца имају озбиљне здравствене последице, а о коначном исходу нећу ни да размишљам…зато треба сви заједно да предузмемо мере како не би дошло до тог исхода“, казао је Шћекић, пренео је портал РТЦГ.

 

 

 

 

 

 

Фото: Pixabay.com
Извор: Танјуг/Ало.рс