Србија

ЦРВЕНИ МЕТЕО АЛАРМ! У овим пределима биће обилних падавина а ево где ће бити и до 30цм СНЕГА!

У Србији ће данас бити промељиво време, само ће на југу и југозападу бити потпуно облачно са обилном кишом, пљусковима и грмљавином, а на високим планинама са снегом, саопштио је Републички хидрометеоролошки завод.

Због обилних падавина на снази је црвени метео аларм, а РХМЗ је издао и упозорења због велике количине кише која се очекује, као и због формирања снежног покривача.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Најнижа температура од четири до 12, а највиша од 12 до 20 степени. Ветар умерен и јак, на планинама и у Банату и са ударима олујне јачине, после подне у кошавском подручју у слабљењу.

У Београду ће бити променљиво време, топло и ветровито. Киша и локални пљускови уз могућност грмљавине очекују се касније после подне, увече и у току ноћи. Најнижа температура око 11, а највиша око 18 степени.

Биометеоролошка ситуација неће погодовати већини хронично оболелих и осетљивих особа. Опрез се саветује цереброваскуларним, срчаним и психичким болесницима. Реуматски и болови у мишићима су очекивани као метеоропатске реакције.

РХМЗ издао је четири упозорења која се односе на јак и олујни ветар, као и упозорења на обилне падавине у виду кише

Упозорење на јак и олујни јужни и југоисточни ветар

Данас у кошавском подручју и на планинама дуваће јак и олујни јужни и југоисточни ветар са најјачим ударима током јутра око 18 м/с.

Упозорење на обилне падавине за подручје југозападне и јужне Србије

До четвртка ујутро облачност која ће у Црној Гори условљавати изузетно обилне падавине (од 100 до 150 мм, локално и више) својом периферијом захватиће западне делове Косова и Метохије (уз количину преко 100 мм), као и југозападну Србију, нарочито област јужно од линије Прибој – Пријепоље – Сјеница – Нови Пазар, где ће пасти од 40 до 80 мм кише. Снег се очекује само на највећим висинама изнад 1.500 – 1.600 м. У осталим крајевима Србије знатно мања количина падавина.

Упозорење на обилне падавине за подручје источне и југоисточне Србије

У четвртак ће се зона интензивних падавина изместити ка истоку и југоистоку Србије, где се очекује од 20 до 50 мм за 24 х.

Рана најава снежних падавина

За викенд у западној, југозападној и југоисточној Србији стварање снежног покривача висине од 10 до 30 цм (највише на планинама), док ће се у Војводини, Београду и Поморављу понегде формирати мањи снежни покривач.

„Врло опасно време“

У целој Србији, изузев источног дела, на снази је метео аларм! Црвено упозорење односи се на предео југозападне Србије као и за подручје Косова и Метохије, где опасност прети од обилних падавина, али и јаког ветра и грмљавине, због којих је на снази жути метео аларм.

 

 

 

Извор: Курир