Србија

ДАЧИЋ НИКАД ОШТРИЈИ! У Србији нема тога ко би то прихватио

Фото: Јутјуб

Министар спољних послова Ивица Дачић изјавио је данас да је рекао вишем саветнику у Стејт депарменту Дереку Шолеу да нема тога у Србији ко ће прихватити независност Косова, као и да је председник Александар Вучић кључни гарант мира и стабилности у региону, Србији и на КиМ.

Дачић је за телевизију Прва рекао да је истакао и да је Србија спремна за дијалог, али да се јасно зна шта су црвене линије.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Објаснио је да су те линије да нема изнова преговарања о Заједници српских општина, да Србија није вољна ни директно ни индикректно да призна независност Косова и да Србија неће дозволити погром Срба на КиМ, а да је обавеза Кфора да гарантује безбедност.

Дачић је истакао значај успостављања редовних контаката са Шолеом, јер је битно да он говори коректне и позитивне ствари о Србији.

Навео је да се Шоле јуче појединачно састао са председником, премијерком и министром одбране, те да он није присуствовао тим састанцима.

– Позитивно је када чујете од високог званичника САД да је ЗСО обавеза Приштине – рекао је он.

На питање да ли САД могу да сруше владу Аљбина Куртија Дачич је одговорио питањем: А шта Американци не могу? Оценио је да САД желе да се формира ЗСО, по ономе што говоре.

– Ако запад жели да утиче на Приштину, има механизме. Они су Приштину и створили – рекао је он.

Поновио је да Косово није међународно призната држава, те да се са нових девет повлачења признања број држава који их признају као независно свео на 84 од 194 чланице УН.

– То је реално далеко да постану држава. Пре наше акције било је више од 110 земаља које су признавале Косово. Србија је фактор са којим мора да се разговара о политичком решењу. Хоће ли Приштина то спроводити, о томе мора да брине међународн заједница – рекао је он.

Говорећи о француско немачком предлогу Дачић је истакао значај апсолутног јединства српске стране и исте аргументације и приступа.

– Нема нових преговора о договореном, односно о ЗСО. Нема признавања КиМ. Ни сагласности за чланство у УН. Мора бити гарантована безбедност Срба на КиМ – поновио је он.

Дачић је оценио да је премијер привремених институција Аљбин Курти „паликућа Балкана“ и главна сметња регионалном миру и стабилности.

– Сви су тога свесни. Док је времена треба утицати на њега. Хоћемо да наставимо дијалог о сваком модалитету, да причамо и кад нам се не свиђа, али тачно се зна шта можемо а шта не, нећемо никога да лажемо – закључио је Дачић.

 

 

Извор: Блиц