Православље

Данас је Сабор 70 светих апостола: Ове речи изговорите ДАНАС ако желите да се НЕ НАЂЕТЕ УНЕВОЉИ!

Српска православна црква и њени верници данас обележавају Сабор 70 светих апостола.

Празник се обележава у знак сећања на страдање апостола Стахија, Амплија, Урвана… Тај дан сматра се једним од најтужнијих у години.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Према веровањима, Бог је осим 12 великих апостола који су познавали Исуса и били његови први ученици, изабрао још 70, који су проповедали Јеванђеље и ширили хришћанство. Међу њим су били и Стахије, Амплије, Урван, Наркис Аристовул и многи други, који су трагично страдали.

Свети Амплије и Урван били су сарадници Светом Андреју и од њега су били постављени за епископе – Амплије у Лиди, или Диоспољу Јудејском, а Урван у Македонији. Познати по томе што су уништавали идоле и проповедали хришћанство, на себе су навукли гнев многобожаца, па су их обојицу убили.

Свети Стахије живео је и проповедао у 1. веку и био је, такође, помоћник Светом Андреју Првозваном. Био је први епископ Византа. Важио је за веома праведног човека и великог говорника којем је пошло за руком да преобради многе пагане у хришћанство. После 16 година епископовања мирно је умро 54. године. Посебно се слави у Румунији и Русији. Свети Наркис је био епископ у Атини, због вере је мучен и тако убијен.

У нашем народу постоји вероваје да свако ко се нађе у невољи би требало да се обрати апостолима следећом молитвом:

„Апостоли свети, молите Милостивога Бога, да опроштај грехова подари душама нашим“.

 

 

Извор: Курир