Издвајамо Православље

ДАНАС ЈЕ СВЕТА ВЕЛИКОМУЧЕНИЦА АНАСТАСИЈА: Сматра се избавитељком од враџбина и магије, свака жена треба да уради ово

Српска православна црква данас обележева Свету Анастасију

Живот свете Анастасије у великој мери није познат, али се зна да је поштују и православци и римокатолици. Сматра се да је рођена у Риму и да потиче из богате породице оца паганина и мајке хришћанке.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Анастасија је од малих ногу знала да ће њен живот бити окренут ка Христу, а иако ју је отац приморао да се уда за незнабожачког властелина, знала је да то неће бити њена судбина. Није поклекла чак ни када је мучена глађу и затвором. Још горе мучење претрпела је када је њен супруг сазнао да она тајно одлази у тамнице како би посетила хришћанске мученике. Но, након неког времена он се удавио приликом посете Персији. Ослобођена од стегга, Анастасија је почела да служи хришћанима и да сиротињи дели новац од богатства које је наследила.

Сматра се и да се запутила у Македонију, где је такође помагала прогоњеним хришћанима. Убрзо је препозната као хришћанка, па је ухваћена и вођена је на саслушања и мучења код разних судија.

Анастасија је осуђена на смрт глађу, па је провела 30 дана у тамници без хране. Остала је само са својом молитвом и љубављу ју је носила у срцу. Након тога, стављена је у лађу са још неколико хришћана, како би била потопљена, али ју је Бог и од те смрти сачувао. На крају је настарадала 304. године, верује се у Сирмијуму, данашњој Сремској Митровици, и то тако што је над огњем била привезана ногама и рукама за четири коца.

На данашњи дан треба отићу у цркву и помолити се светитељки Анастасији. Према веровању она помаже женама у невољи, штити од злих сила, болести и нуди спас када осећате да не налазите излаз.

Молитва Анастасији:

О, многострадална и премудра великомученице Христова Анастасија! Ти душом на небу крај Престола Господњег стојиш, и, датом ти од Бога благодаћу, на земљи многе исцељујеш. Призри милостиво на људе који притичу моштима твојим с молитвом за помоћ, узнеси Господу свете молитве за нас, грешне, и измоли грехова наших отпуштење, болеснима исцелење, невољницима и паћеницима брзу помоћ. Умоли Господа да нам свима подари хришћанску кончину и добар одговор на Страшном суду Своме, да се удостојимо да скупа с тобом славимо Оца и Сина и Светога Духа у све векове. Амин!

Извор: Магазин Новости