Издвајамо Православље

ДАНАС СЛАВИМО СВЕТОГ ГРИГОРИЈА НИСКОГ: На дан праштања изговорите ОВУ МОЛИТВУ, чека вас радост

Данас 23. јануара Српска правослвна црква обележава празник посвећен Светом Григорију, епископу Ниском.

Српска православна црква и верници данас, 23. јануара славе празник посвећен Светом Григорију, епископу Ниском, светитељу који је много учинио за ширење вере и успостављање хришћанства каквог данас познајемо.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Свети Григорије је био епископ Нисе, млађи брат Светог Василија Великог, близак пријатељ Григорија Богослова. Био је најпре само презвитер, пошто беше жењен, а када му умре жена, блажена Теозва, изабраше га и посветише за епископа у Ниси.

Свети Григорије је био епископ Нисе, млађи брат Светог Василија Великог

Одликовао се огромном светском ученошћу и духовним опитом. Учествовао на Другом васељенском сабору. Мисли се да је он саставио други део Симбола вере. Велики беседник, тумач Светог писма, и богослов.

У време цара Валента збачен је с епископске столице и отеран у изгнанство. Осам година проведе овај свети отац у изгнанству трпељиво сносећи све беде и сва понижења. Најзад сконча у дубокој старости крајем ИВ века преселивши се у Царство Божје и оставши кроз све векове на земљи као велико светило Цркве.

Народни обичаји и веровања

Овај светитељ је учинио много за ширење вере и развој хришћанства. Светац је преминуо у беди, али према предању ниједном се због тога није пожалио. Живот је посветио штићењу правде и невиних, као и утемељивању православља у хришћанству. Људе је учио да пронађу снаге за опроштај онима који су им нанели неправду.

Сваки верник данас би требало да му се помоли.

Молитва

Боже отаца наших, чини увек са нама по Твојој кротости, не напуштај нас Твојом милошћу, но њиховим молитвама у миру уреди живот наш.

Извор: stil.kurir.rs