Србија

ДЕЦА У СРБИЈИ И ДАЉЕ ОБОЉЕВАЈУ ОД ТУБЕРКУЛОЗЕ! Овако се ПРЕНОСИ и ово су СИМПТОМИ

Ученици основних школа „Братство“ и „Стефан Немања“ из Новог Пазара оболела од туберкулозе су под контролом лекара

У Новом Пазару пре три дана по троје деце из основних школа „Братство“ и „Стефан Немања“ оболело је од туберкулозе.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Према подацима Светске здравствене организације (СЗО) из 2019. године, туберкулоза (ТБ) и даље представља девети по учесталости узрок смрти у свету и водећи узрок смрти од једног инфективног агенса, учесталији у односу на ХИВ/аИДС.

Деца до пет година живота су најсклонија добијању тежег и смртоноснијег обољења. Онда у добу од пет до петнаест година учестаност смртоносних обољења је најнижа, а од тада се постепено повећава

Најважнији извор преношења инфекције су болесници са плућном туберкулозом. Када особа са нелеченом заразном туберкулозом плућа кашље, кија, смеје се или говори, она избацује у ваздух бациле заједно са капљицама пљувачке.

Туберкулоза се може појавити у било ком делу тела, али најчешће се јавља у плућима.

Који су симптоми туберкулозе?

Болест се може подмукло јавити раним знаковима којих може бити врло мало и који се могу превидети уколико им се не посвети довољна пажња. То су:
а. Замор који брзо прелази у исцрпљеност.
б. Губитак телесне тежине и снаге.
ц. Поремећај пробаве и губитак апетита.
д. Кашаљ. Он се обично занемарује као пушачки кашаљ. Понекад, међутим, болест може бити изненадна и драматична; она може почети изненадним крварењем из плућа или акутним болом у грудима због запаљења плућне марамице.

Који су први знаци и симптоми хроничне плућне туберкулозе?

Почетни знаци не морају постојати и болест се може установити тек рендгенским прегледом. Неки случајеви почињу као акутно запаљење плућа, други као грипозно обољење, уз фебрилност, слабост и општу нелагодност, што може трајати недељама. Већина обољења, ипак, почиње врло подмукло уз поступни пораст слабости и замора, губитка апетита, телесне тежине, и слабу карактеристичну фебрилност (ниске температуре око 37°Ц). Кашаљ и искажљавање, понекад крваво, могу некад бити рани, а некад касни знак болести. Могу постојати и прекомерна ноћна знојења. Бол у грудима се обично јавља кад је болест при површини плућа. Шуштање у грудима може постојати уколико је спутум, испљувак проузроковао делимичну опструкцију бронхијалних путева.

Како да се заштитимо од туберкулозне инфекције?

За преношење инфекције најважнији је блиски контакт са оболелим од плуц́не туберкулозе, док туберкулоза било ког другог органа није заразна. Највец́у могуц́ност да се заразе имају чланови породице и особе које живе у истом домац́инству или које проводе више сати у истој просторији са оболелим. Све особе из блиског контакта са заразним болесником треба да се јаве лекару специјалисти за плуц́не болести на преглед. Најважнија превенција ширења туберкулозе је рано откривање и лечење оболелог од плуц́не туберкулозе, јер се тако најефикасније уклања извор заразе.

Просторије у којима борави болесник морају бити чисте и добро проветраване. Природна вентилација је једноставан и ефикасан начин смањивања концентрације бацила у ваздуху у затвореном простору јер се тако смањује ризик заразе.

Бацил туберкулозе је осетљив на топлоту (60 Ц га уништава за 30 минута, а 80 Ц за 1 секунду). Одец́у и постељину прати на 60-90Ц, а посуђе у врелој води. Од хемијских дезинфицијенаса за прање равних површина, подова и тоалета, најефикаснији су хлориди (напр. раствор варикине).

Оболели од заразне туберкулозе плуц́а морају да се лече у болницама, а на куц́но продужено лечење се отпуштају тек када постану безопасни за своју околину, када бацила више нема у испљувку.

У директном контакту са оболелим од заразне мултирезистентне туберкулозе, тј.облика туберкулозе који је постао неосетљив на стандардне лекове за туберкулозу, а посебно ако тај контакт дуже траје, потребно је користити маске.

 

 

 

Извор: Srbija Danas