Свет

ДИВЉАЊЕ НА СЕВЕРУ ДРЖАВЕ, ПРЕТИ ВЕРСКИ РАТ!? Убијен католички свештеник

Непознати нападачи запалили су резиденцију католичког свештеника у северозападној Нигерији

Један свештеник је спаљен до смрти, док су другог ранили из ватреног оружја када је покушао да побегне, јавља Реутерс

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Због овог напада пољуљано је поверење у безбедносне власти Нигерије, најмногољудније афричке земље, у којој ускоро требају да се одрже председнички избори.

Мотиви наоружаних нападача за сад нису познати. Муслимански север Нигерије препун је џихадиста који се већ 14 година боре за успоставу калифата. На северу Нигерије недавно су се догађале отмице ради откупнине и убиства која су починила наоружане банде.

Због тога постоји страх да се председнички избори заказани за 25. фебруар можда неће одржати у одређеним подручјима земље.

Преживели свештеник пребачен у болницу
Нападачи су јучер у раним јутарњим сатима запалили кућу свештеника Исака Ахија у селу Кафин-Коро, након што нису могли приступити његовој резиденцији. Други свештеник, који је упуцан док је покушавао да побегне из запаљене куће, хитно је пребачен у болницу, рекао је портпарол полиције.

„Ово је тужан тренутак. Ако свештеник је убијен на такав начин, онда то значи да нико није сигуран. Ови терористи су изгубили и потребна је драстична акција да се заустави овај покољ“, рекао је гувернер Нигера Санија Бело, преноси Реутерс.

Неколико сати касније изведен је напад у северној држави Катсина. Иста група нападача је пуцала у свешеника и узела пет особа за таоце из хришћанске куће док су се спремали на недељну мису у оближњој цркви.

Прошлог јуна, наоружани нападачи напали су католичку цркву у југозападној Нигерији током недељне мисе, убивши десетине верника.

 

Извор: Информер