Православље

ДРАГУЉ СРБИЈЕ УСРЕД НАЦИОНАЛНОГ ПАРКА: Божанствена црква на 1.450 метара висине из 3. века из које извире лековити..

На Копаонику је чак 180 напуштених и затрпаних рударских јама

Источно од Националног парка Копаоник налази се Светилиште Метође, споменик сакралне архитектуре за које се претпоставља да је настало у трећем веку.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Оно што је занимљиво код овог светилишта, које обухвата десну страну Брзећке реке и кањон реке са шумом, јесте то што је смештено у пећини на висини од 1.450 метара.

Претпоставља се да су црквицу подигли људи из ових крајева, када су бежали од Турака.

Црква је посвећена светом Методију, великомученику, епископу града Патре Ликијске.

На зиду се налази осликана фреска Светог Методија, а на комаду камена слика Богородице са малим Христом.

Вековима, сваког 3. јула, на дан Светог свештеномученика Методија, сакупљао се овде силан свет, долазио у пећину, молио се Богу и из малог слапа воде која извире у самој црквици тражио лека разним бољкама и слабостима.

Тај датум је 1504. године за рударе био свети дан. Турци су их натерали да уђу у окна и копају руду. Наступило је велико невреме. Гром је запалио рудник. Много је рудара страдало у пожару и урушеним окнима. Остало је сећање и саборовање до данашњих дана.

Многи људи из разних крајева света посећују овај извор јер се верује да његова вода лечи и најтеже болести. Поред светилишта, овде се налази и гејзир хладне воде који достиже висину до 10 м који су мештани посветили деспоту Стефану Лазаревићу. Около је густа листопадна шума и призор је заиста очаравајући.

Гејзир се, кажу, појавио пре неколико деценија и усталио се. Количина воде која шикља из земље и његова висина се не мењају.

Иначе, на Копаонику је 180 напуштених и затрпаних рударских јама.

Извор: Телеграф.рс / Србија јавља